Buitenland

Portugese minister weg om dodelijke branden

18-10-2017 10:22

LISSABON (ANP/RTR) – De Portugese minister van Binnenlandse Zaken is opgestapt vanwege de dodelijke natuurbranden die het land teisterden. Minister Constança Urbano de Sousa schreef vanwege ,,persoonlijke en politieke omstandigheden'' niet meer verder te kunnen op haar post.

Door de recente branden kwamen zeker 41 mensen om het leven. De hulpdiensten hadden deze week grote moeite de honderden vuurhaarden te blussen. Enkele maanden geleden vielen ook al tientallen doden door natuurbranden in het Zuid-Europese land.

Lissabon maakte het vertrek van de minister woensdag bekend. Oppositiepartij CDS-PP had een dag eerder aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering. Die zou volgens partijleider Assunção Cristas hebben nagelaten ,,de levens van de mensen te beschermen''.

Kritiek

Ook op sociale media klonk veel kritiek. Premier Antonio Costa beloofde eerder deze week hervormingen. ,,Niets zal na dit jaar hetzelfde blijven'', beloofde hij tijdens een toespraak. De socialistische leider zei toen ook niet van plan te zijn de minister van Binnenlandse Zaken te ontslaan.

Portugal kondigde dinsdag drie dagen van nationale rouw af. Toen nam ook het brandgevaar af omdat het begon te regenen. Portugal heeft een uitzonderlijk droge zomer achter de rug. De hulpdiensten kregen na de dodelijke branden in juni ook veel kritiek te verduren.