Binnenland

Hoger beroep moordverdachten opgeschort

23-10-2017 10:37

LEEUWARDEN (ANP) – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandagmiddag ook de behandeling van de zaak tegen Marcos R. opgeschort. 's Ochtends was de zaak van zijn broer Admilson al voor vier maanden aangehouden.

De zaak tegen Admilson R. werd opgeschort na een gewelddadige uitbarsting van de man. Hij werd afgevoerd door de parketpolitie. De zaken zijn zo met elkaar verweven dat niet verder kan worden gegaan met de behandeling, aldus het Openbaar Ministerie en de verdediging. Het hof is het daarmee eens.

De twee broers worden verdacht van het neerschieten van Berend Smit (55) uit Dwingeloo in november 2012. In juli 2013 zouden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben gewurgd.

Dertig jaar

De rechtbank veroordeelde de broers eerder tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging. Het OM vond deze straffen te laag.

De zaak tegen Admilson is voor maximaal vier maanden aangehouden. Hij ging in de zaal door het lint toen zijn verdediging werd besproken. R. kwam terug op zijn eerdere besluit om af te zien van een advocaat. Hij zei ook dat hij liever niet wilde komen en dat hij levenslang verdient. ,,Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd', zei hij. Daarop sprong hij op, waarna parketwachten hem beetgrepen en afvoerden. Hij bleek een klein, scherp voorwerp op zak te hebben. R. wilde een statement maken, zo liet hij later weten.

Door zijn twijfelen over het al dan niet voeren van verdediging door een raadsman had R's advocaat zich naar eigen zeggen niet goed kunnen voorbereiden op de zitting. Daar wordt met de opschorting nu gelegenheid voor gegeven.