Buitenland

Eerste rouwenden langs route Bhumibol

24-10-2017 09:35

BANGKOK (ANP/RTR) – Ondanks de gestaag neerdalende regen hebben in de Thaise hoofdstad Bangkok eerste rouwenden een plekje gezocht langs de route van de uitvaartprocessie van koning Bhumibol. De vijf dagen durende ceremonie begint woensdag, maar dinsdag werden de eerste tentjes in het centrum van Bangkok neergezet door mensen die zeker willen zijn van een goed plekje.

Het openbare leven in Thailand zal naar verwachting grotendeels stil komen te liggen tijdens de plechtigheden. De Thaise koning overleed op 13 oktober vorig jaar na zeven decennia op de troon gezeten te hebben. Er worden enkele miljoenen mensen voor de plechtigheden verwacht.

Militairen hielden dinsdag een 42-jarige man aan die op Facebook had laten weten dat hij tijdens de uitvaart woensdag in het rood gekleed zou gaan. Hij deed dat omdat een Thaise vrouw in Hongarije rood had gedragen en daarvoor in eigen land zwaar werd bekritiseerd. De mensen worden geacht zwart te dragen.

De autoriteiten stuurden elf militairen om de man in zijn huis op te halen. Rood kan worden opgevat als een belediging van de overleden koning, hetgeen in Thailand streng is verboden. De maximumstraf daarvoor is vijftien jaar cel.