Buitenland

Italië bereid te praten over meer autonomie

24-10-2017 15:36

VENETIË (ANP/RTR) – De Italiaanse regering is bereid onderhandelingen te beginnen met de regio's Lombardije en Veneto nu de twee rijke regio's in een referendum voor meer autonomie hebben gestemd. Dat zei premier Paolo Gentiloni dinsdag.

In tegenstelling tot het recente referendum over onafhankelijkheid in Catalonië, dat een politieke crisis veroorzaakte in Spanje, waren de Italiaanse stemmen afgelopen weekend wel geldig maar niet bindend voor Rome.

Duidelijk makend dat hij niet van plan was een drama over de stemming te maken, zei Gentiloni dat hij klaar is om te bespreken hoe Lombardije en Veneto verder willen gaan. ,,Hier praten we over hoe Italië beter te laten werken. We stellen Italië en zijn eenheid niet ter discussie'', aldus Gentiloni tijdens een bezoek aan een olieraffinaderij bij Venetië, de hoofdstad van de regio Veneto.

Belastingteruggaven

De regionale overheden hebben het recht te vragen om meer invloed op 23 beleidsterreinen, waaronder milieu, infrastructuur, gezondheid en onderwijs. De meest delicate onderhandelingen zullen waarschijnlijk over belastingteruggaven gaan. Veneto eist dat 90 procent van de geheven belastingen ten goede komt aan de eigen regio.

Onder de twintig regio's in Italië zijn Lombardije (Milaan) en Veneto goed voor bijna een derde van de economische productie en ongeveer 25 procent van de Italiaanse bevolking woont er.