Binnenland

Rutte stelt bezoek aan Sint-Maarten uit

24-10-2017 15:40

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte stelt zijn bezoek aan het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten uit. De reden is dat het weinig zinvol zou zijn om te gaan zolang er discussie is over de voorwaarden voor het nog op te richten hulpfonds. Daar moeten vele miljoenen in komen voor de wederopbouw. Het bezoek zou aanvankelijk begin november plaatsvinden.

De eilandregering wil van de voorwaarden af, maar het kabinet houdt eraan vast. Premier William Marlin van Sint-Maarten past ervoor de strijd tegen corruptie en de grensbewaking over te dragen aan Nederland. Hij stelt dat de door Nederland geƫiste Integriteitskamer onmogelijk nog voor het eind van deze maand aan de slag kan. Ook wil hij de bewaking van de grenzen in eigen hand houden.

Demissionair minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties voelt daar niets voor, zei hij eerder. Hij wijst erop dat het juist in het belang is van de eilanders om te waarborgen dat het geld voor het herstel van de schade die orkaan Irma heeft aangericht goed wordt besteed.