Binnenland

Turkse journalist toch naar Vrijheidslezing

25-10-2017 12:29

AMSTERDAM (ANP) – De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar komt toch naar Amsterdam om de Vrijheidslezing te geven. Dat bevestigt het debatcentrum De Balie, waar hij op 1 november de lezing geeft, weten na berichtgeving van de NOS.

Eerder zegde de in Duitsland ondergedoken Dündar de lezing af uit angst gearresteerd te worden. Reizen naar Nederland zou onveilig zijn, nadat justitie in Turkije de internationale politieorganisatie Interpol had verzocht een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen.

Volgens de directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, wil Dündar toch naar Amsterdam afreizen, nadat de lokale fracties van VVD en GroenLinks garanties voor zijn veiligheid hadden geëist. Het gemeentebestuur zoekt nog uit of Dündar inderdaad komt en of hij onder normale omstandigheden kan spreken, laat een woordvoerder weten.

In Turkije is de oud-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet veroordeeld tot vijf jaar cel, wegens het onthullen van staatsgeheimen. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt door videobeelden te publiceren waarop te zien is dat het Turkse leger Syrische rebellen van wapens voorziet.