Economie

Madrid uitblinker op vlakke beurzen

30-10-2017 12:07

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese beurzen bleven maandag dicht bij huis. De beurs in Madrid was een positieve uitschieter, nadat honderdduizenden mensen zondag in Barcelona de straat opgingen om steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. Op het Damrak ging Fugro in de uitverkoop na een tegenvallend kwartaalbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel ongewijzigd op 549,42 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 843,17 punten. De beurs in Londen daalde 0,2 procent. Parijs en Frankfurt gingen licht omhoog.

De Spaanse IBEX 35 kreeg er 1,3 procent bij. Vooral de bankaandelen waren in trek. Caixabank en Banco de Sabadell stegen rond 2 procent.

Fugro

In de MidKap zag Fugro bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen. De omzet van de bodemonderzoeker daalde afgelopen kwartaal met bijna 20 procent, vooral door aanhoudende druk op de offshore olie- en gasmarkt. Fugro ziet die markt wel stabiliseren, maar rekent desondanks voor het gehele jaar op een dubbelcijferige omzetkrimp en een verlies.

Grootste stijger bij de middelgrote bedrijven was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 1,3 procent. In de AEX ging telecom- en kabelconcern Altice aan kop met een plus van 1,5 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips sloot de rij met een min van 1 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel klom 0,6 procent. De verfproducent bevestigde ,,constructieve'' gesprekken te voeren met zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta over een mogelijke fusie van gelijken. Akzo wees eerder dit jaar meerdere toenaderingspogingen af van een andere Amerikaanse branchegenoot, PPG Industries.

In Zürich won Novartis 0,2 procent. De farmaceut wil zijn oncologiedivisie versterken met de overname van radiofarmaceut AAA. De Zwitsers willen 3,9 miljard dollar betalen voor het Franse bedrijf.

HSBC

HSBC daalde 1,6 procent in Londen. De Britse bank boekte afgelopen kwartaal meer inkomsten dan een jaar eerder, geholpen door groei in alle regio's. Daarbij presteerde vooral Azië goed. De winst ging wel licht omlaag.

De euro was 1,1633 dollar waard, tegen 1,1580 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 53,81 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 60,48 dollar per vat.