ThePostOnline

ACM tikt medische sites op vingers om privacy

31-10-2017 16:14

DEN HAAG (ANP) – Medische websites zijn gestopt met het ongevraagd plaatsen van cookies die in strijd zijn met privacywetgeving. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de sites daartoe aangespoord. ,,Consumenten moeten veilig online kunnen zijn'', aldus de instantie. Een onderzoek van de Consumentenbond bracht de kwestie aan het licht.

Daaruit bleek dat websites met informatie over ziekten en verslavingen massaal informatie over bezoekers deelden met advertentienetwerken van bedrijven als Google en Facebook. Alle twintig onderzochte websites bleken zulke zogeheten tracking cookies direct te plaatsen op de computers van bezoekers, terwijl dat niet mag zonder toestemming. Verder bleken privacyverklaringen vaak niet op orde en waren enkele sites niet goed bestand tegen hackers.

,,Het gevaar voor ieders privacy zit hem erin, dat de advertentieplatforms ons zo dicht op de huid zitten dat ze veel te veel van ons te weten komen'', legde de Consumentenbond uit. Gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.info.nu en verslaving.nu scoorden volgens de Consumentenbond het slechtst.