Economie

AEX koerst af op stevige maandwinst

31-10-2017 09:14

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag verder vooruit en koerst daarmee af op een stevige maandwinst. Beleggers verwerkten de resultaten van grote Europese bedrijven als BP, BNP Paribas, Airbus en Ryanair. Op het Damrak zakte GrandVision na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 551,57 punten. De hoofdindex stevent af op een koerswinst van 2,7 procent in oktober. De MidKap daalde 0,2 procent tot 841,97 punten. De beurs in Londen steeg 0,3 procent en Parijs won 0,1 procent. De beurs in Frankfurt is gesloten vanwege Hervormingsdag in Duitsland.

Grootste stijger in de AEX was levensmiddelenconcern Unilever met een winst van 1 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een min van 0,9 procent.

MidKap

In de MidKap sloot GrandVision de rij met een min van 3,6 procent. De uitbater van optiekketens boekte afgelopen kwartaal meer winst en omzet. Het bedrijf waarschuwde wel voor minder verkoopdagen in het huidige kwartaal, wat zijn effect zal hebben op de prestaties. Fugro (plus 1,2 procent) toonde wat herstel en ging aan kop. De bodemonderzoeker kelderde maandag ruim 11 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Neways steeg 3,5 procent op de lokale markt. De producent van elektronische componenten heeft de orderinstroom in het derde kwartaal flink zien groeien en handhaafde de verwachtingen.

BNP Paribas

In Parijs zakte BNP Paribas ruim 3 procent. De grootste bank van Frankrijk boekte meer winst in het derde kwartaal, maar had net als andere grote banken te maken met gedaalde inkomsten bij de handel in obligaties als gevolg van de relatief lage volatiliteit op de financiƫle markten.

Vliegtuigbouwer Airbus, die ook met cijfers kwam, dikte 2,7 procent aan. In Londen steeg BP meer dan 3 procent. De Britse oliereus zag de kwartaalwinst verdubbelen en gaat eigen aandelen inkopen.

Ryanair

Ryanair klom bijna 5 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter heeft een sterke zomerperiode achter de rug en ligt nog altijd op koers om de grootste jaarwinst ooit neer te zettten, ondanks de roosterproblemen waardoor duizenden vluchten werden geschrapt.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1644 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 54,01 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 60,66 dollar per vat.