Economie

Nissan hervat weer snel productie in Japan

31-10-2017 08:18

YOKOHAMA (ANP/BLOOMBERG) – Nissan verwacht binnen enkele dagen weer auto's te produceren in Japan. De voorbereidingen in de fabriek op Kyushu zijn afgerond, die in de overige fabrieken moeten aan het eind van deze week gereed zijn.

Nissan staakte de productie een kleine twee weken geleden vanwege niet correct uitgevoerde controles. Die werden uitgevoerd door controleurs die niet de vereiste vergunning van de Japanse overheid hadden. Nissan riep daarom ook 1,2 miljoen auto's terug die sinds januari 2014 waren gemaakt en in Japan waren verkocht. Volgens ingewijden zou Nissan zich echter al sinds 1979 niet aan de regels hebben gehouden.

De terugroepactie kost zo'n 26 miljard yen, omgerekend net geen 200 miljoen euro. In Japan gemaakte auto's die buiten het Aziatische land zijn verkocht, worden niet opnieuw geïnspecteerd. De eis dat de inspecteur een vergunning moet hebben, geldt alleen voor de Japanse markt. Nissan benadrukt dat er met de kwaliteit niets mis is en dat het puur om procedurele fouten gaat.

Inmiddels heeft ook Subaru een vergelijkbaar inspectieschandaal.