Sport

Pyeongchang krijgt olympische vlam mee

31-10-2017 12:58

ATHENE (ANP) – Een week nadat de olympische vlam in het Griekse Olympia officieel was ontstoken, hebben de Zuid-Koreaanse organisatoren het vuur in handen gekregen. Na een ceremonie in het oude olympisch stadion in het centrum van Athene werd de vlam in een lantaarn gestopt en overgedragen aan voorzitter Lee Hee-beom van het organisatiecomité.

,,We zijn er klaar voor om de wereld te ontvangen in Pyeongchang'', zei de Koreaan, exact honderd dagen voor de opening van het mondiale sportevenement. ,,Pyeongchang 2018 wordt de Olympische Spelen van vrijheid en harmonie.''

In lijn met de traditie werd de vlam vorige week dinsdag ontstoken in Olympia, waar de oorsprong ligt van het grootste sportevenement ter wereld. Na een fakkeltocht van een week door Griekenland en een nachtje op de Akropolis droeg oud-shorttracker Kim Ki-hoon, drievoudig olympisch kampioen, de vlam het stadion binnen waar in 1896 de eerste moderne Spelen werden gehouden.

Naar Zuid-Korea

Het symbool van de Spelen gaat nu per vliegtuig naar Zuid-Korea, voor een fakkeltocht van precies 2018 kilometer die eindigt op 9 februari bij de openingsceremonie.

De toorts heeft een lengte van 700 millimeter. Dat verwijst naar de hoogte waarop Pyeongchang ligt, 700 meter boven zeeniveau. De vlam blijft zelfs bij wind, regen en sneeuw branden, zo hebben de Koreanen verzekerd. De Winterspelen zijn van 9 tot en met 25 februari.