Binnenland

Aangiftes tegen regisseur Job Gosschalk

07-11-2017 19:25

AMSTERDAM (ANP) – Meerdere acteurs doen aangifte tegen Job Gosschalk wegens seksuele intimidatie. Dit vertelde Peter R. de Vries dinsdag in RTL Boulevard. De misdaadjournalist was nauw betrokken bij het onderzoek van het showbizzprogramma naar de producent en regisseur. De Vries verwacht dat er meer aangiftes volgen.

Gosschalk heeft zich volgens RTL Boulevard in zeker twintig gevallen schuldig gemaakt aan misbruik van zijn functie en positie. Dat gebeurde tussen 2002 en 2015. Het showbizzprogramma sprak de afgelopen weken met meer dan zeventig personen. Gosschalk maakte dinsdag bekend te stoppen met zijn werk en erkende dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs.

De Vries zegt dat er uit het onderzoek ,,een tamelijk onthutsend beeld naar voren kwam waaruit we moesten concluderen dat er geen sprake was van een incident of een slippertje, maar van een patroon in de werkwijze van Job Gosschalk.’’ Op de vraag in hoeverre het gedrag van Gosschalk strafbaar is, antwoordde De Vries dat dit een lastige kwestie is. ,,Er is hier vooral sprake van een misstand'', aldus De Vries. ,,Het is aan de politie om de aangiftes te beoordelen, of daar een strafbaar feit in zit."

Bart Spring in ’t Veld, die na het winnen van Big Brother een bijrol kreeg in Costa!, vertelde in de uitzending dat Gosschalk hem tijdens een acteerles vroeg om over zijn penis te wrijven. Hij noemde de castingdirecteur een voyeur. Een andere acteur vertelde dat hij zich moest uitkleden en een seksueel getinte scène met een andere man moest spelen. Gosschalk ging daarbij uiterst geraffineerd te werk, zei hij. ,,Het klonk zo onwerkelijk. Je wilt zo graag indruk maken op die kerel, dat je dat doet. Achteraf zei hij dat ik het voor mezelf moest houden en niemand kon vertellen. Ik was best wel in shock.”