Buitenland

De Blasio weer burgemeester van New York

08-11-2017 06:18

NEW YORK (ANP/RTR) – De Democraat Bill de Blasio heeft dinsdag overtuigend de verkiezingen om het burgemeesterschap gewonnen van de stad New York. Daarmee heeft hij zich verzekerd van een tweede termijn als burgemeester van de metropool.

Volgens de eerste uitslagen heeft De Blasio 65 procent van de stemmen en heeft hij daarmee zijn Republikeinse opponent Nicole Malliotakis ruim verslagen. De winst was verwacht, New York is al jaren een Democratisch bolwerk.

De Blasio heeft zich ontwikkeld als een van de belangrijkste criticasters van president Trump. De 56-jarige De Blasio behoort tot de linkervleugel van de Democratische Partij. Hij werd in 2014 dankzij 73 procent van de stemmen burgemeester van de metropool. De gemeente telt meer dan 8,5 miljoen inwoners en daar wonen nog zeker 15 miljoen mensen omheen.

Hij is de 109e burgemeester van New York. Hij nam in 2014 de teugels over van miljardair Michael Bloomberg, die twaalf jaar in het gemeentehuis zat. Dat is voor De Blasio niet meer haalbaar, hij mag maar twee termijnen aanblijven, zo heeft de stad besloten via een referendum.