Binnenland

Klaver ‘hoopvol’ na klimaatoverleg met Wiebes

08-11-2017 19:23

DEN HAAG (ANP) – Het onderonsje van GroenLinks-leider Jesse Klaver met minister Eric Wiebes (Klimaat) over samenwerken aan een klimaatwet heeft Klaver 'hoopvol' gestemd. Ook Wiebes spreekt van een ,,goed gesprek'' over hun beider plannen voor zo'n wet, al blijft hij wel wat behoedzamer.

Volgens zijn departement zoekt de nieuwe minister steun voor zijn energie- en klimaatbeleid en gaat hij daarom de komende tijd op bezoek bij allerlei partijen en betrokkenen. Omdat Klaver een klimaatwet heeft geschreven die al klaarligt om naar de Kamer te sturen was het ,,logisch'' om bij hem te beginnen.

Klaver ,,merkte van beide kanten de bereidheid om te gaan samenwerken op basis van onze klimaatwet. Dit was een nuttig gesprek. We geven de minister nu even de tijd en de ruimte om zich verder te verdiepen in onze klimaatwet. Ik kijk uit naar het verdere vervolg van dit proces.''

In een klimaatwet zoals Klaver en Wiebes voor ogen hebben worden klimaatdoelen vastgelegd waar het kabinet zich aan moet houden. De wet die Klaver samen met toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom schreef en later ook de steun kreeg van D66, SP en ChristenUnie, is een stuk ambitieuzer dan de wet die het nieuwe kabinet wil opstellen. Wiebes is er wel wat aan gelegen om de steun van oppositiepartijen te verwerven, omdat hij de komende tijd afspraken wil maken met werkgevers en werknemers en allerlei andere organisaties over het tegengaan van klimaatverandering.