Buitenland

Trump tegen Noord-Korea: onderschat ons niet

08-11-2017 05:41

SEOUL (ANP/RTR) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea woensdag in een toespraak gewaarschuwd. ,,Onderschat ons niet en probeer ons niet uit."

Trump is op reis door Aziƫ en gaf woensdag een speech in Zuid-Korea. Daarin sprak hij harde woorden richtingen Noord-Korea. ,,We laten ons niet intimideren. De Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen ons verdedigen tegen nucleaire dreigingen."

Hij spoorde andere landen aan Noord-Korea nog verder te isoleren. ,,De wereld moet een misdadig regime dat dreigt met nucleaire verwoesting niet tolereren.'' Trump veroordeelde in zijn speech ook de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Hij richtte zich ook tot leider Kim Jong-un. ,,Noord-Korea is niet het paradijs dat je grootvader voor ogen had, het is een hel die niemand verdient."

Spanning

De laatste maanden is de spanning in de regio hoogopgelopen door de kern- en raketproeven die Noord-Korea heeft gedaan.

Trump wilde woensdag naar de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea vliegen, maar zware mist verhinderde dat. Dat Trump naar de DMZ wilde was een verrassing, het stond niet op de agenda.

Trump doet op zijn reis in Aziƫ vijf landen aan. Japan was het eerste land dat hij bezocht. Na Zuid-Korea bezoekt hij China, Vietnam en de Filipijnen. Hij hoopt in Vietnam de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten tijdens een top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC.