Buitenland

Macron plotseling even naar Saudi-Arabië

09-11-2017 19:57

ABU DHABI (ANP) – De Franse president Emmanuel Macron heeft op zijn reis naar de Perzische Golf op het laatste moment een gesprek ingelast met de sterke man van Saudi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman. Franse media meldden dat Macron de 32-jarige kroonprins donderdagavond in Saudi-Arabië spreekt over de bloedige oorlog in Jemen, de politieke crisis in Libanon en oplopende spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran.

Sinds 2015 probeert Saudi-Arabië vooral onder leiding van de kroonprins met bombardementen de koers van de Jemenitische burgeroorlog te bepalen. Eerder deze week begon Saudi-Arabië een blokkade van Jemen die volgens de Verenigde Naties miljoenen mensen, inclusief circa 400.000 kinderen fataal kunnen worden.

Saudi-Arabië riep donderdag landgenoten op Libanon te verlaten. Riyad vreest dat de sjiitische Hezbollah-beweging Libanon probeert te domineren. Dat zou gebeuren onder aanvoering van Iran. De sjiieten vormen de grootste bevolkingsgroep van Libanon (naar schatting 40 procent). Het Saudische koninkrijk is streng soennitisch.