Binnenland

Woordvoerder M.L. King onthult beeld Assen

09-11-2017 16:08

ASSEN/EMDEN (ANP) – Harcourt Klinefelter, de nu 79-jarige voormalige persvoorlichter van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King, onthult zondag 19 november een tijdelijk beeld in Assen, dat correspondeert met de tentoonstelling The American Dream die dezelfde dag opent in het Drents museum in de stad. Met de daar getoonde kunst komt daar ook de geschiedenis van het naoorlogse Amerika aan de orde.

Klinefelter hoeft niet van ver te komen, want hij woont al jaren in Steenwijkerwold. Hij is getrouwd met een Nederlandse. Hij onthult op de 'Kop van de Vaart' in de Asser binnenstad een 'Statue of Liberty', waarin de Nederlandse kunstenares Natasja Bennink het Vrijheidsbeeld in New York combineert met verwijzingen naar de omgeving, zoals een blik bruine bonen (waarvoor de Drentse romanheld Bartje niet wilde bidden).

Het blik verwijst meteen naar de conserveblikken die de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol in beeld bracht. En werk van Warhol is weer te zien in het Drents Museum. Dat biedt vanaf die 19e november samen met de Kunsthalle in het Duitse Emden een groot overzicht van Amerikaans realisme van 1945 tot nu. The American Dream heet de dubbelexpo, met verder werk van onder veel anderen Edward Hopper, Roy Lichtenstein en Alice Neel. Onder de topwerken is Morning sun van Hopper, dat ook het affiche siert.

Primeur

De twee musea, die anderhalf uur rijden van elkaar verwijderd zijn, gaan samen ruim tweehonderd werken laten zien. Ze zijn vooral geleend uit het land van herkomst; veelal uit particuliere verzamelingen, maar ook uit fameuze musea zoals MoMA en Whitney in New York. ,,Het is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt'', zeggen de organisatoren.

In Assen tonen ze vooral geschilderd werk uit de periode 1945 tot 1965, terwijl ze in Emden tegelijkertijd werk vanaf 1965 over het voetlicht gaan brengen, waaronder veel foto's. Toch besteedt het ene museum ook aandacht aan de periode die het andere laat zien.