Buitenland

‘Zaak Bende van Nijvel smet op rechtsstaat’

09-11-2017 13:20

AALST (ANP) – Het mysterie rond de Bende van Nijvel is ,,een smet op de rechtsstaat die we moeten proberen uit te wissen”. Dat zei de Belgische minister van Justitie Koen Geens op de jaarlijkse herdenking van de roofoverval door de bende op een supermarkt in Aalst in 1985, waarbij acht doden vielen.

In een toespraak haalde burgemeester Christoph D’Haese van de Oost-Vlaamse stad fel uit naar justitie. ,,We hebben recht op de waarheid”, zei hij. Onderzoek naar de motieven en de identiteit van de bendeleden, die in de jaren tachtig een reeks roofovervallen pleegden waarbij in totaal 28 doden vielen, loopt al dertig jaar spaak. Al die tijd gaat het gerucht dat de rijkswacht erbij betrokken was, indertijd de landelijke politiedienst van België.

Geens zei zich persoonlijk in te zetten om het onderzoek tot een goed einde te brengen. De zaak is weer opgelaaid omdat een ex-rijkswachter onlangs op zijn sterfbed heeft gezegd dat hij een bendeleider was. ,,U bent jarenlang verkeerd omgegaan met de slachtoffers en uiterst onprofessioneel met het onderzoek", sneerde D’Haese.