Buitenland

EU wil in twee weken weten wat Londen betaalt

10-11-2017 14:00

BRUSSEL (ANP) – De Britse regering krijgt nog twee weken de tijd om opheldering te verschaffen over wat ze wil betalen voor de scheiding van de EU. Anders kan EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier niet het licht op groen zetten om vanaf december over de toekomstige (handels-)relatie te beginnen.

Dat impliceerde de Fransman na afloop van twee dagen in Brussel onderhandelen over de voorwaarden van de brexit in maart 2019. Het was al de zesde keer dat de partijen rond de tafel zaten, maar de gesprekken verlopen niet naar de zin van Barnier. Het gesteggel gaat niet alleen over de financiële afrekening, maar ook over de toekomstige rechten van de niet-Britse EU-burgers die in Groot-Brittannië leven. Verder moet over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland een oplossing worden gevonden. ,,We hoeven niet alles tot in detail te regelen, maar wel eerlijke en reële vooruitgang boeken", aldus Barnier.

Volgens brexit-minister David Davis moeten beide partijen ,,flexibel en creatief" zijn. Hij herhaalde dat de scheiding niet los gezien kan worden van de verhouding tussen de EU en Londen na de brexit. Voor de EU is voldoende vooruitgang in de onderhandelingen voorwaarde om te kunnen beginnen over de relatie na de brexit.