Business

Weinig beweging op Damrak

25-07-2018 09:16

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien na de winstbeurt een dag eerder. De handel werd opnieuw gedomineerd door de kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak verwerkten beleggers de resultaten van chipbedrijf ASMI.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 573,95 punten. De hoofdindex sloot een dag eerder op het hoogste niveau sinds 2001. De MidKap won 0,1 procent tot 778,75 punten. De beursgraadmeter in Parijs won 0,1 procent. Frankfurt en Londen daalden tot 0,4 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was bierbrouwer Heineken met een winst van 1 procent. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,4 procent. Koploper in de MidKap was natuurvoedingsbedrijf Wessanen met een plus van ruim 3 procent.

Adyen

ASM International (ASMI) stond onderaan bij de middelgrote bedrijven met een min van 1,5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie boekte in het tweede kwartaal minder omzet dan een jaar geleden. Ook de orderinstroom viel lager uit dan in het tweede kwartaal van 2017. Voor het derde kwartaal rekent ASMI op een hogere orderontvangst dan in het tweede kwartaal.

Fintechbedrijf Adyen ging 1,3 procent omlaag. Analisten van Barclays gaan het aandeel volgen met een underperform-advies. Dat is het eerste equivalent van een verkoopadvies voor Adyen sinds het succesvolle debuut van het bedrijf op de beurs onlangs.

Telefónica Deutschland

In Parijs werden de resultaten van luxegoederenconcern LVMH (plus 1,7 procent) goed ontvangen. De Britse telecomreus Vodafone daalde in Londen 0,1 procent na een omzetdaling in de eerste jaarhelft.

Telefónica Deutschland won 7 procent in Frankfurt. Het bedrijf, waar KPN (plus 0,3 procent) een minderheidsbelang in heeft, leed in de eerste jaarhelft minder verlies dan een jaar geleden en hield vast aan de vooruitzichten voor 2018.

Euro

Deutsche Bank steeg 0,1 procent. De grootste bank van Duitsland presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Bij de bank is het roer eerder dit jaar stevig omgegooid, met een nieuwe topman en een nieuwe strategie. De Spaanse bank Santander, die ook met cijfers kwam, daalde 0,2 procent in Madrid.

De euro was 1,1694 dollar waard, tegen 1,1692 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 68,80 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 74,13 dollar per vat.