Regio

Ingeborg de Lange (50) wilde naakt op A12 klimaatdemonstreren, maar dat mislukte

29-01-2023 13:08

EXTINCTION REBELLION
AP Photo/Peter Dejong.

De demonstratie van Ingeborg de Lange met Extinction Rebellion zaterdag op de A12 bij Den Haag is op een teleurstelling uitgelopen. Haar plan om met zes anderen bijna naakt te demonstreren mislukte volledig. “We werden gearresteerd voordat we de A12 bereikten en werden tien uur vastgehouden.”

Ze kondigde dagen voor de grote demonstratie aan dat ze bijna naakt zou demonstreren. “Het idee was een soort striptease-act. We zouden erheen gaan met een bus met een groot blok beton met gaten erin waar je je aan kon vastketenen.”

“Nog voor twaalf uur werden we tegengehouden. De agenten riepen triomfantelijk ‘we hebben ze’, dan voel je je een gezochte crimineel.”

Tien uur opgesloten

De Lange zou vervolgens tien uur lang alleen zijn vastgehouden in een krappe minicel in een geblindeerde arrestantenbus, in plaats van luchtig over de A12 te zwieren.

Overigens werd wel een andere vrouw halfnaakt gefotografeerd (door omstanders en een fotograaf) die al in een door de politie klaargezette stadsbus zat om te worden afgevoerd. Zij kleedde zich in de bus om, maar dat was niet Ingeborg de Lange.

Behalve De Lange en 766 anderen werd ook de bekende advocate Bénèdicte Ficq opgepakt.