Binnenland

Artsen UMCG zien toename jonge gezonde mensen die plotseling ernstig ziek worden

30-01-2023 10:44

IC
Alexandros Michailidis/Shutterstock.

Artsen in het UMCG zien een toename van ernstige ziekte en overlijden bij gezonde mensen. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van luchtweginfectie en streptokok-A bacterie die zich via de keel en longen in de bloedbaan nestelt en schade aanricht.

Microbioloog Robert Huis in ‘t Veld laat aan RTV Noord weten dat de verminderde aanraking door coronamaatregelen en de verspreiding van een streptokok-bacterie met verhoogde toxiciteit bijdragen aan de toename van ernstige ziekte.

In ‘t Veld:

“Een jong persoon die van de ene op andere dag ziek wordt, op de ic terecht komt of zelfs overlijdt. Dat laatste hebben we hier al meerdere keren meegemaakt. Het deel dat de ziekte wel overleeft, kan daar veel restschade aan overhouden. We hebben mensen gehad die echt handen en voeten hebben moeten verliezen. Die moeten worden afgezet door een chirurg. Zo erg is het dan.”

Huis in ‘t Veld benadrukt dat een snelle behandeling met antibiotica en antistoffen via infuus nodig is voor de hoogste overlevingskans. Hij is tegen laagdrempelig voorschrijven van antibiotica bij verkoudheid omdat de bacterie daardoor sneller resistent wordt.