Regio

Toename overlast asielzoekers in Nieuw-Weerdinge, dorpsvoorzitter: ‘We zijn er klaar mee’

01-02-2023 18:40

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

In Nieuw-Weerdinge is de overlast door asielzoekers weer toegenomen. Het dorpsbestuur roept op tot meer actie, omdat de eerder genomen maatregelen niet volledig werken. “We zijn er wel klaar mee”, aldus dorpsvoorzitter Wim Katoen tegenover RTV Drenthe.

Het dorp ondervindt al jaren problemen met een groep asielzoekers die zich in de omgeving van Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel beweegt. Er worden klachten gemeld over bijvoorbeeld inbraken, intimidatie en vernielingen.

Straatcoaches

De gemeente Emmen heeft daarom maatregelen aangekondigd, waaronder meer controle en handhaving en het inzetten van straatcoaches. Deze straatcoaches patrouilleren sinds december in Nieuw-Weerdinge.

Volgens dorpsvoorzitter Wim Katoen helpen deze maatregelen alleen tijdelijk. Hij roept op tot actie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en kortere aanrijtijden van de politie.

Katoen wil ook in gesprek met de gemeente over aanvullende maatregelen en heeft contact gezocht met het COA om de problemen te bespreken.

Reactie COA:

Het COA laat in een reactie aan RTV Drenthe onder andere weten:

“Rondom asielzoekers bestaat een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Emmen en Westerwolde, de politie, het Openbaar Ministerie en andere betrokken partijen. Het COA kan hierin niet alleen optreden en op eigen houtje afspraken maken met inwoners.

“Het COA is niet verantwoordelijk voor wat mensen buiten de opvanglocatie doen. Maar het is niet zo dat we niets doen. We spreken mensen aan op hun gedrag en geven voorlichting. Mensen vasthouden op het terrein van de opvanglocatie is in ieder geval geen optie. We zijn geen detentiecentrum.”