Weten & Tech

Onderzoek: mensen online in eigen bubbel, maar zoeken actief confrontatie met anderen

02-02-2023 21:27

Bubbels
Shutterstock.

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek naar de dynamiek achter polarisatie blijkt dat beide partijen in gepolariseerde online discussies actief zoeken naar confrontatie met andersdenkenden. Dit gaat in tegen het heersende idee van afgescheiden filterbubbels waarin men alleen berichten ziet die aansluiten bij de eigen mening. Het Reformatorisch Dagblad publiceerde hierover donderdag als eerste.

Het onderzoek werd uitgevoerd door prof. dr. Lidwien van de Wijngaert, bijzonder hoogleraar Sociale Netwerken en Overheidscommunicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Zwarte Piet Discussie

Van de Wijngaert onderzocht meer dan 44.000 tweets over het onderwerp ‘Zwarte Piet discussie’ en vond dat mensen weliswaar in een eigen bubbel leven maar elkaar ook opzoeken voor discussie. Die discussies tussen beide groepen dragen echter niet bij aan het verminderen van polarisatie.

“Er is sprake van geschreeuw, niet van een opbouwend gesprek. Mensen willen vertellen hoe stom het standpunt van de ander is. Ze laten hun eigen identiteit zien door de mening van de ander af te kraken”, aldus Van de Wijngaert.

Polarisering Zwarte Piet geen nieuw verschijnsel

Overigens ontdekte Van de Wijngaert ook dat de polarisering rond de Zwarte Piet-discussie niet iets recent is en alleen hoort tijden van social media en algoritmes. Zo bekeek ze een fragment van een televisieprogramma uit 1997 waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar keihard in de haren vlogen.