Regio

Rechter: Universiteit Groningen mag complotdocent ontslaan

02-02-2023 17:35

Tjeerd Andringa
Tjeerd Andringa. Still: Youtube/TedX.

De rechter heeft donderdag bepaald dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het contract van Tjeerd Andringa, een docent die een jaar geleden geschorst werd wegens het verkondigen van complottheorieën tijdens zijn lessen, mag ontbinden. Dit komt volgens een woordvoerder van de RUG omdat de manier van lesgeven van Andringa niet in lijn is met academische normen.

Complottheorieën

Ongeveer een jaar geleden werd Andringa geschorst nadat uit onderzoek van de Ukrant bleek dat hij complottheorieën onderwees in het vak Systems View on Life en studenten probeerde te overtuigen van zijn eigen alternatieve waarheden. Er was weinig tot geen ruimte voor tegenspraak en studenten die het niet eens waren met Andringa’s standpunt werden berispt.

Het vak werd na een klacht van een student geschrapt en een onafhankelijk onderzoek werd ingesteld. Het rapport is afgerond, maar wordt niet openbaar gemaakt.

Andringa heeft kort gereageerd op de uitspraak van de rechter en liet weten dat het ontslag met wederzijdse instemming is.