Buitenland

Rusland: ‘100 Oekraïense drone-aanvallen op Moskou voorkomen op 9 mei’

11-05-2023 11:33

Reaper MQ-9
VanderWolf Images / Shutterstock.com

Op de Russische nationale feestdag 9 mei hebben Oekraïense drones ongeveer 100 aanvallen uitgevoerd op Moskou met generaal Sergei Lipovoy, volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Deze bewering is niet onafhankelijk geverifieerd.

Het zou gaan om ‘Amerikaanse drones’ die werden gelanceerd vanuit zowel Moskou zelf als uit Oekraïne. De drones werden allemaal voortijdig uitgeschakeld.

Lipovoy:

“Er waren ongeveer 100 drone-aanvallen, zowel vanuit Oekraïens grondgebied als vanuit de regio Moskou, in de hoop schade te kunnen toebrengen aan het Rode Plein. Dankzij onze luchtverdedigingssystemen en elektronische oorlogvoeringseenheden zijn sommige drones geneutraliseerd, geland, en een deel simpelweg vernietigd.”

Volgens Lipovoy heeft het regime in Kiev voor het eerst ‘Amerikaanse drones’ ingezet met ‘een maximaal bereik van 800 kilometer’:

“Dit soort drones kunnen zowel voor verkenning als voor aanvallen worden gebruikt. Ze werden gelanceerd vanaf Oekraïens grondgebied. Sommige drones werden neergehaald in de regio Belgorod, verschillende drones werden geneutraliseerd in de regio Kursk, in Voronezh en in de regio Kaluga.

“Afgaande op de grootte en de schade aan individuele structuren van het Kremlin, was er een verkenningsdrone en een aanvalsdrone met een bepaalde hoeveelheid explosieven. Beide werden geneutraliseerd door de acties van de Kremlin-garde en de Federale Veiligheidsdienst.”

4042 Oekraïense drones neergehaald

Volgens het aan de Russische staat gelieerde Radio Sputnik heeft de Russische luchtverdediging sinds het begin van de Oekraine-oorlog ‘4042’ drones neergehaald en ’15 Oekrainse drones in de afgelopen 24 uur’.

Dit aantal is niet onafhankelijk geverifieerd.