Media

‘Hoe relevant is met belastinggeld gefinancierde publieke TV nog?’

20-07-2023 10:47

Shula Rijxman
Shula Rijxman (D66). Screenshot NPO.

De traditionele manier van televisiekijken ondergaat een aanzienlijke verandering, aangezien meer dan de helft van de Nederlanders nu geabonneerd is op een of meerdere streamingdiensten. Dit blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, uitgevoerd door Panel Inzicht.

Slimster vroeg aan 2000 Nederlanders welke abonnementen zij hebben en wat zij daar maandelijks voor betalen.

 

Lees ook: Lineaire TV is in enorm tempo kijkers aan het verliezen

 

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster.nl:

“De populariteit van streamingdiensten en de waargenomen hogere kwaliteit van hun content benadrukt de behoefte aan onmiddellijke, gepersonaliseerde en reclamevrije ervaringen.”

Financiering publieke omroep

Deze veranderende consumptietrends roepen echter vragen op over de financiering en relevantie van de publieke omroep, die voornamelijk uit belastinggeld wordt gefinancierd.

Terwijl steeds meer consumenten overschakelen naar streamingdiensten, wordt het vraagstuk rondom de financiering en de kwaliteit van de content van de publieke omroep steeds urgenter.

Schuurman:

“Het is duidelijk dat technologie en consumentenvoorkeuren de entertainmentindustrie snel veranderen. Maar het roept ook belangrijke vragen op over hoe publiek gefinancierde media zich kunnen aanpassen en relevant blijven in een landschap dat steeds meer door streaming wordt gedomineerd. De financiering van publieke omroepen dient in overeenstemming te zijn met de consumptiegewoonten van de belastingbetalers en de kwaliteit van de geboden programma’s.”