Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken! Vandaag: de ‘reguliere’ medische wereld maakt meer slachtoffers dan de alternatieve!
Alternatieve misser
Oh man. Waar te beginnen? Om te beginnen krijg je van echte dokters in echte ziekenhuizen echte behandelingen. Maken zij fouten dan gebeuren er dus echte ongelukken. Het verkeerd doseren van water of het foutief toepassen van reiki heeft evenveel effect als het ‘correcte’ gebruik ervan, namelijk nul. Waarmee niet gezegd is dat het ongevaarlijk is. Een onbehandelde ziekte kan natuurlijk een ravage aanrichten in een patiënt, maar dat komt dan op het conto van de aandoening en gaat niet de boeken in als alternatieve misser.
Daarnaast kiezen veel zweefkezen eieren voor hun geld als hun kwalen het niveau van eczeem of chronische vermoeidheid overstijgen. Gelukkig maar, want zouden kankerpatiënten en verkeersslachtoffers zich bij een iriscopist vervoegen dan was hun leed niet te overzien. De medische wereld ziet niet alleen veel meer, maar ook veel ziekere patiënten dan de alternatieve. En waar (soms letterlijk) gehakt wordt vallen spaanders.
Bietenpap en gruttenbrij
“In de reguliere zorg ben je maar een nummer. Artsen zijn druk, luisteren niet goed en communiceren nog slechter, ziekenhuizen zijn fabrieken en fouten zijn er schering en inslag. En de farmacie heeft een ongezond dikke vinger in de pap.” Ik doe eens gek, en neem for the sake of argument aan dat dit klopt. En dan? Wat zegt dat over alternatieve zorg? Precies, niks. Hooguit dat ze handig inspeelt op deze onvrede. Het falen van het één zegt niks over de heilzaamheid van het ander. Bietenpap is lekker want gruttenbrij is niet te vreten, zo iets.
En ten slotte: de alternatieve sector verschanst zich al sinds haar ontstaan in een fort gebouwd van aannames, dogma’s, geloof, onmeetbare krachten, frequenties en stralingen. Een goede registratie van resultaten en missers ontbreekt, evenals centraal toezicht en een tuchtcommissie. Een onderbouwde vergelijking is dus niet te maken. Maar ja, iets goed wetenschappelijk onderbouwen met cijfers en onderzoek enzo, dat is natuurlijk wel erg narrowminded Big Pharma gedacht.
Annabel Nanninga heeft ook weleens een medische misser meegemaakt. Was zij met die kwaal echter naar een alternateut gestapt dan had ze hier waarschijnlijk niet gezeten. Of dat winst is laat zij aan uw oordeel over.