ThePostOnline

Onvoorspelbaarheid troef

01-04-2011 12:00

De strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2012 begint steeds onduidelijker te worden. Zoals op deze website al eerder is aangehaald, waren de nominaties voor de verkiezingen van 2008 op dit moment in de electorale cyclus al lang bekend. De drie kandidaten waar iedereen op rekende – Romney, Huckabee en Palin – houden zich op de vlakte en alleen outsiders als Bachmann, Pawlenty, Trump, Barbour, Gingrich en Cain bereiden zich publiekelijk voor op een campagne. Inmiddels heeft de Republikeinse partij haar eerste debat tussen de kandidaten vier maanden uitgesteld in de hoop dat er na de zomer meer bekend is. Een gefundeerde voorspelling lijkt onmogelijk.

Het bestaansrecht van electorale journalistiek ligt niet zozeer in nieuws, opinie of duiding, maar vooral in de voorspelling. Iedereen wil op maandag ochtend bij de koffie-automaat kunnen vertellen wie een verkiezing gaat winnen en waarom. Het toont immers jouw superieure intelligentie ten opzichte van die van je collega’s. Met voorspellingen verdienen politieke journalisten en opiniemakers in verkiezingstijd hun brood. Des te vervelender is het voor hen dat de uitkomst van de Republikeinse voorverkiezingen zo onvoorspelbaar zijn.

Speculatie
Nate Silver, één van de vooraanstaande politieke waarzeggers van Amerika en journalist/blogger/helderziende van The New York Times, waagde enkele dagen geleden een dappere poging. Hoewel hij niet aangaf dat Romney de verkiezing daadwerkelijk zal winnen, gaf hij wel aan zijn geld op hem te zetten:

“the fact that he [Romney] has these two distinct paths to the nomination leads me to view him as a reasonably good bet at 3:1 odds against.”

De weddenschap waar Silver naar verwijst betreft eigenlijk geen echte weddenschap, maar financiële speculatie. Op Intrade.com is het mogelijk te speculeren op allerhande evenementen. Denk je dat Ghadaffi aan het eind van het jaar nog de machthebber van Libië is? Koop dan aandelen die dat vertegenwoordigen. Als je gelijk hebt krijg je uitbetaald, maar als je geen gelijk blijkt te hebben is je inzet verdwenen. Naar mate meer mensen denken dat Ghadaffi het einde van het jaar niet zal halen, des te meer worden de aandelen waard die het tegendeel vertegenwoordigen. Die aandelen immers zullen aan het eind van het jaar een hoog rendement opleveren als je gelijk blijkt te hebben. Het is dus gokken en speculeren ineen.

De Republikeinse voorverkiezingen zijn ook onderwerp van speculatie. Volgens de gokkers/speculanten van Intrade.com heeft Romney de beste papieren (24,9 procent), gevolgd door Tim Pawlenty (18,1) en Mitch Daniels (8,9). Mike Huckabee en Sarah Palin sluiten met 6,4 procent de top vijf terwijl Michelle Bachmann (5 procent) het met een negende plaats moet doen. Dat deel van de Amerikaanse samenleving dat overtuigd genoeg is van de eigen kennis van Amerikaanse politiek om er geld op in te zetten, heeft dus gesproken. Romney sleept de Republikeinse nominatie in de wacht en heeft alleen van Tim Pawlenty concurrentie te dulden. De andere kandidaten maken geen schijn van kans.

Peilingen
Hoe anders is het beeld dat de peilingen aangeven. Gallup houdt de Positive Intensity Scores (PIS) van de verschillende kandidaten constant bij. Dat is de waarde die aangeeft wat de verhouding tussen Republikeinen met een positief beeld en met een negatief beeld van een kandidaat is. Een PIS van 20 betekent dat het deel van de partij dat een zeer positief beeld van een kandidaat heeft, twintig procentpunten hoger ligt dan het deel van de partij dat een zeer nagatief beeld van dezelfde kandidaat heeft. Hoe hoger de score, des te geliefder is een kandidaat binnen de eigen partij en des te groter is de kans dat de kandidaat de nominatie in de wacht weet te slepen.

Wat blijkt, de achterban van de Republikeinse partij heeft een heel ander beeld van de kandidaten dan de speculanten van Intrade.com. Huckabee gaat met een PIS van 26 ruim aan de leiding, voor Bachmann en Romney die beiden een 20 scoren. Cain en Gingrich, beiden 19, en Palin (18) lijken nog een redelijke kans te maken, terwijl Pawlenty (16) een achterstand van 10 procentpunten goed zal moeten maken op Huckabee. Ook is Huckabee volgens de Polltracker van Talkingpointsmemo.com de enige Republikein die over de gehele bevolking meer positieve dan negatieve sentimenten losmaakt. De verschillende peilingen tippen dus vooral Huckabee als kanshebber, ondanks dat hij nog geen campagne aan het voeren is of zelfs maar gehint heeft naar een mogelijke kandidatuur. Hoe leuk het ook is om je inzichten te tonen bij de koffie-automaat, de Republikeinse nominatie-strijd is voorlopig bijzonder onvoorspelbaar.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 twee wekelijks verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.