Je weet, in de katholieke kerk is het huwelijk sacramenteel. Dus dat wordt heilig gesloten met God als getuige en dat moet ook aldus beleefd worden. Dus, met God erbij, een driehoeksrelatie. Ja, dat is er allemaal niet meer bij. Dat is allemaal ondergraven. Helemaal door het CDA onder andere, hè? Met zijn homohuwelijken waar ik verschrikkelijk op tegen ben. Want die hele abortuswetgeving dat is gewoon… eh… Het belangrijkste van de cultuur is dat je het leven heilig vindt, hè? Als je dat niet heilig vindt, dat zie je dus wat er nu gebeurt… (…) Als kinderen, als die je niet uitkomen, dan ga je die aborteren en dat soort dingen. Dat is een heilig beginsel. Geen enkele cultuur in deze wereld, beschaafde cultuur, behalve dan eh… het westen nu, heeft abortus ooit goedgekeurd. Nog nooit, nog nooit ergens… vijfduizend jaar cultuurgeschiedenis. Bij de joden is het verboden, bij de islamieten, bij de Chinezen, Confucius… noem maar op. Iedere cultuur… (…) De rare situatie is dat een foetus van 23 weken… in de ene kamer worden ze geaborteerd en in de andere kamer vecht men voor hun leven. Want je weet: die kunnen tegenwoordig ook ter wereld komen. Dat is crazy, dat is inconsistent, dat is chaos. Nou, dat is onze cultuur. (interview 4)
PVV en abortus
Was het onhandigheid, onervarenheid, of had de PVV echt geen standpunt over abortus? De PVV wilde eerder dit jaar wekenlang geen uitsluitsel geven of de abortus-wetgeving moet worden aangescherpt. Eerst had PVV-Kamerlid Karen Gerbrands een standpunt, maar later trok ze dat weer snel in. Uit de woorden van Gerbrands werd duidelijk dat de PVV in ieder geval geen enorm voorstander van abortus is. De zestigjarige PVV-stemmer uit het onderwijs had het er al over: abortus is doorgeschoten in Nederland.
Moet de PVV luisteren naar conservatieve christenen die net als de PVV tegen de islamisering van de samenleving zijn en dus een belangrijke doelgroep vormen? Moet de PVV met hen abortus willen beperken? Of moet de PVV luisteren naar progressieve geesten die bang zijn dat liberale vrijheden onder druk komen te staan door de islam? En dus kiezen voor de keuzevrijheid van de vrouw, en daarmee conservatieve christenen in de gordijnen jagen?
Problematisch populisme
Het probleem is dat de PVV wel kan doen alsof zij naar het volk luistert, maar het volk dat PVV stemt is hopeloos verdeeld op heel veel politieke thema’s. Abortus is een van de thema’s die in dit kader interessant zijn. Abortus wordt nog maar nauwelijks bediscussieerd, maar ongetwijfeld is het voor veel burgers wel degelijk belangrijk bij het maken van een stemkeuze. Veel liberale kiezers zullen niet snel op een partij stemmen die abortus wil beperken, en omgekeerd. Glad ijs dus voor de PVV.
De twijfel van Karen Gerbrands zie je ook bij de PVV-achterban terug. Ook onder PVV’ers zijn er geluiden te horen dat abortus te makkelijk is, die daarbij naar moslims verwijzen om te laten zien hoe belachelijk abortus eigenlijk is. Maar de omgekeerde redenering bestaat ook: door de islam staat de individuele vrijheid onder druk, en dus mag nooit aan abortus getornd worden. Beide groepen zijn onder PVV-stemmers aanwezig.
De PVV moet kiezers verenigen op een klein aantal thema’s zoals de islam en criminaliteit, en moet zich vooral stil houden over ongeveer alle andere thema’s. Want al die andere thema’s leiden tot onenigheid. Niet in de laatste plaats onder de eigen achterban.
Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie. Dit is de derde blog uit een serie over de achterban van de PVV. Als inspiratiebron voor deze blogs maakt hij gebruik van interviews die afgelopen najaar zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.