Een ieder die meer dan twee artikelen over Amerikaanse verkiezingen heeft geschreven weet dat maar een vraag echt interessant wordt gevonden door zijn lezend publiek, namelijk wie de verkiezingen gaat winnen. De bijdrage van politieke commentatoren wordt regelmatig gedecimeerd tot het werk van glazen bol en theeblaadjes en in een poging om relevant te blijven besluit menig journalist, commentator en opiniemaker dan ook al vroeg in een election cycle om met een voorspelling te komen. Voorlopig heb ik de boot altijd afgehouden en heb ik hier op De Jaap geen definitieve voorspellingen gedaan, maar nu is het zo ver. In twee delen, vandaag en aanstaande maandag, zal ik mijn voorspelling voor de Republikeinse nominatie uiteen zetten.
Scenario’s
Toen ik, in eerste instantie samen met Thijs Kleinpaste in een zevendelige serie en daarna alleen, ongeveer een jaar geleden begon met de regelmatige verslaglegging rond de Amerikaanse politiek, hebben Thijs en ik bewust een aantal scenario’s uiteen gezet. Een simpele voorspelling was onmogelijk maar meerdere mogelijke processen konden volgens ons tot de Republikeinse nominatie leiden. Mensen als Mike Huckabee en Sarah Palin maakten nadrukkelijk onderdeel uit van die scenario’s. De opmerkzame lezer zal zich herinneren dat Thijs en ik stiekem wel een voorspelling deden. In het epiloog van onze serie schreven wij immers:
De waarde van deze serie zit niet primair in de voorspelling zelf. Nee, we krabbelen niet terug. Wij denken dat Obama in 2012 de presidentsverkiezingen gaat winnen van Sarah Palin.
In ieder geval de helft van die voorspelling komt niet meer uit aangezien Sarah Palin geen kandidaat is voor de Republikeinse nominatie. In het zelfde artikel waren echter onze kanttekeningen al te lezen:
Er kan tussen nu en 6 november 2012 veel veranderen. Een nieuwe milieuramp zoals het olielek in de Golf van Mexico, aanslagen op Amerikaans grondgebied, een nieuwe recessie, een buitenechtelijke affaire van Obama, er zijn oneindig veel scenario’s te bedenken die de huidige president de das om kunnen doen. Even zoveel mogelijke presidenten zouden Obama kunnen opvolgen. Om redenen die we vroeg in deze serie hebben uitgelegd, zijn wij er vanuit gegaan dat Palin de uitdager zal worden van Obama. Het is echter nog allerminst zeker dat ze zich verkiesbaar stelt en dat de primaries zich ontwikkelen volgens de strakke lijnen van onze voorspelling. Natuurlijk zou het zomaar Huckabee of Romney kunnen worden. Misschien toveren de Republikeinen wel een hele andere troef uit de hoge hoed.
factoren
Die nieuwe recessie lijkt een feit geworden, Sarah Palin heeft zich niet verkiesbaar gesteld en de Republikeinen hebben met Rick Perry een andere troef uit de hoge hoed getoverd. Dat laat, samen met de vele andere namen van potentiële kandidaten die de afgelopen maanden de revue hebben gepasseerd, zien hoe onverstandig het eigenlijk is om voorspellingen te doen. Ook nu nog zijn er factoren die onduidelijk zijn zoals de exacte kalender van de Republikeinse voorverkiezingen en de impact die dat zal hebben op de uitslag. Toch is het mogelijk om een voorspelling te doen en wel dat Mitt Romney de Republikeinse nominatie in de wacht zal slepen.
Het wordt een voorspelling in twee delen omdat deze duiding rond een voorspelling nodig is, een voorspeller moet zichzelf immers indekken door zijn eigen voorspelling direct te relativeren, en omdat de motivatie voor mijn voorspelling niet in één of twee alinea’s past. Komende maandag zal ik hier op DeJaap uiteenzetten waarom Romney de nominatie in de wacht gaat slepen, wat de uitslagen van de voorverkiezingen in de early states gaan zijn en wat dat betekent voor de kansen van Romney in 2012. Maandag leg ik mijn hoofd dus definitief op het hakblok omdat de werkelijkheid altijd vreemder is dan we haar voor mogelijk houden.
Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.