ThePostOnline

ACTA: onvrijheid + ontransparant = niet doen Europa!

05-02-2012 12:00

Op donderdag 26 januari ondertekenden de Europese Commissie en 22 lidstaten van de Europese Unie het Anti Counterfeiting Trade Agreement. Het Europees Parlement en diverse Europese nationale parlementen, waaronder Nederland, moeten hun goedkeuring nog geven aan ACTA. DWARS, GroenLinkse jongeren roept de Tweede Kamerleden en Europese parlementariërs op hun democratische plicht te vervullen en tegen het ACTA-verdrag te stemmen.

ACTA is een verdrag opgesteld door onder andere de VS, de Europese Unie & Japan, dat de bescherming van intellectueel eigendom moet regelen. Het verdrag voorziet in diverse mogelijkheden voor de houder van een intellectueel eigendomsrecht om op te treden tegen inbreukmakers. De houders zijn volgens het verdrag vooral multinationals uit de entertainmentindustrie, als Disney en Sony. De belangen van deze houders worden boven alle andere belangen geplaatst.

Mensenrechten
DWARS voorziet aantasting van fundamentele mensenrechten op verschillende punten. Vrijheid van meningsuiting zal in het geding komen omdat ACTA auteursrecht, patenten en ander intellectueel eigendom wil beschermen door strenge controles uit te voeren. ACTA legitimeert een ongebreidelde inbreuk op de privacy van burgers en dan met name op het internet. Internet Service Providers (ISP’s) zijn dan verplicht informatie over hun gebruikers door te geven aan de houder van het intellectueel eigendomsrecht indien zij denken dat er mogelijk inbreuk wordt gemaakt op hun rechten. Vrijheid van informatie en vrijheid van meningsuiting zijn grondrechten die we moeten beschermen. Echter, ACTA maakt het zelfs mogelijk om gedragingen van gebruikers op het internet constant te monitoren zonder dat daar concrete aanleiding voor is. U als gebruiker van het internet kan dus constant ‘in de gaten worden gehouden’. Dit kan ook leiden tot het afsluiten van internetgebruikers of het blokkeren van websites.

Daarnaast voorzien wij dat de onduidelijke formulering van het verdrag problemen in interpretatie op gaat leveren. De onderhandelingen over ACTA hebben in het geheim plaatsgevonden. Hierdoor is de reikwijdte van het verdrag zeer onduidelijk. Wij kunnen als burgers geen kennisnemen van de voorbereidingsdocumenten van het verdrag. Het proces van wetgeving hoort in onze ogen altijd transparant te zijn. Burgers moeten hun leiders effectief en in het openbaar kunnen controleren op de wetgevingshandelingen die zij verrichten. Democratische landen die deelnemen aan ACTA zouden dit als geen ander moeten weten. Daarom vinden wij het onbegrijpelijk dat de onderhandelingen over het verdrag achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden.

Goedkeuring
Parlementen in Europa zullen straks moeten beoordelen of ACTA hun goedkeuring verdient. Dit biedt de parlementen de mogelijkheid om te laten zien dat zij nog steeds achter fundamentele Europese waarden staan. ACTA faciliteert de mogelijkheid dat grote bedrijven heel makkelijk inbreuk kunnen maken op fundamentele rechten van burgers. Als onze volksvertegenwoordigers nog steeds achter hun eigen basisprincipes staan, dan keuren zij ACTA niet goed.

Jojanneke Vanderveen is voorzitter van DWARS, de jongerenafdeling van Groenlinks.

CC-Afbeelding: ‘Derecho a Leer’