Bierdouchen? Opzouten

23-02-2012 11:00

Bierdouchen. Het is bekend van NORMAAL, maar voormalig chef nrc.nl Ernst-Jan Pfauth haalt het weer van stal. Naar aanleiding van een concert van Roosbeef, waar blijkbaar een groepje mensen door het concert heen stond te praten, wil hij “praters tijdens popconcerten” aanpakken. Ja, inderdaad. “praten tijdens concerten is verkeerd” en moet bestreden worden volgens de culturele elite.

Zomaar praten tijdens een concert

Het is inderdaad een grove schande dat de mensen die betalen voor een concert zomaar durven te praten tijdens een concert. Dat getuigt niet van respect! Het publiek zou maar eens de baas zijn in plaats van de artiest. Dat moeten we niet willen met z’n allen. Het is natuurlijk ook een gotspe dat mensen zomaar plezier beleven tijdens een optreden. Bijpraten met vrienden hoor je maar thuis te doen. Je betaalt immers niet tot tientallen euro’s om het naar je zin te hebben. En het is heus niet niet alleen de artiest die zich ergert. Immers, Ernst-Jan Pfauth zegt: “Elke concertganger herkent bovenstaand verhaal: wie heeft zich niet geërgerd aan mensen die hun eigen gebabbel belangrijker vinden dan wat de kunstenaar op het podium doet?”

Dat zijn dus de ergste concertbezoekers die er zijn. Niet zelden zijn het serieuze muziekjournalisten of audiofielen. De allerergste soort muziekliefhebber dus. De muziekliefhebber die de concertlocatie ook nog eens niets oplevert, omdat ze anderhalve cola bestellen op een avond. Bovendien hebben ze geen vrienden, omdat ze iedere dag weer alleen naar een ander concert van een door 3voor12 of een underground magazine uit Engeland gehypet bandje moeten. En zij praten niet tijdens concerten, dus hoe kun je dan een vriendschap onderhouden? Maar ook andere van dit soort fanatieke muziekliefhebbers zijn heul erg. Die moeten gewoon thuis een cd opzetten. Of van het ouderwets aanstellerige vinyl genieten. Ze hebben waarschijnlijk geeneens bier in hun handen voor een bierdouche.

Sssst-roepers

Mensen die praten tijdens concerten betalen geld en zijn dus de baas. Dan moet de artiest maar indringender, harder, emotievoller spelen. Natuurlijk, als je een beetje fatsoen hebt ga je achteraan staan bij de bar als je wilt kletsen. Andere   mensen bewust irriteren is nergens voor nodig. Het is ook nog eens praktischer, want dichter bij het bier en je hebt geen last van mensen die “SSSSSSSSST!” roepen.

Dezelfde mensen die “SSSSSSSSST!!” roepen klagen trouwens nooit dat er op festivals ook gewoon gepraat wordt. Daar mag het blijkbaar wel. Daar heb je zelfs bands die door elkaar heen spelen. Dat is wel de ultieme vorm van geen respect hebben. Ze vergeten bovendien de essentie van muziek: Het stamt allemaal uit de kroeg. Ja ook, of eigenlijk juist singer-songwritertypes zijn geboren in een rumoerige omgeving. Met rokende mensen aan tafeltjes en de eenzame stamgast die zijn verhaal aan de barman vertelt op de achtergrond. Dampende dansende mensenmassa’s die achtergrondmuziek wilden voor bij het flirten. Zelfs de nu zo muisstil bewonderde klassieke muziek is zo begonnen.

Met bier overgieten

De bierdouche-actie is bespottelijk. Het benadeelt de leuke concertgangers en doet net alsof artiesten de baas zijn. Het ergste is dat het een moraal opdringt aan concertgangers. Namelijk de moraal van de hypergeïnteresseeerde interessantdoenerige muziekliefhebber. Een beetje artiest wil niet met zulke muziekliefhebbers geassocieerd worden, voor je het weet sta je bekend als Kings of Leon. Het straalt een bepaald soort arrogantie uit, dat je moet luisteren, omdat je anders niet van muziek zou houden. Dat is gewoon verkeerd, want van muziek genieten kan op vele manieren. Bovendien: als er iets veel herrie maakt is een groep mensen bier overgieten.

Huub Bellemakers gaat het liefste naar concerten waar je niet door de muziek heen kán praten. Als hij wel naar luistermuziek gaat luistert hij netjes. Hij weet ook zeker dat Lemmy en Johnny Cash zo’n initiatief niet zouden waarderen.

Afbeelding:  Eelke de Blouw