De verschuivingen deze week zijn gering. SP zakt één zetel terug naar 30 en daardoor is het verschil met de VVD nog maar twee zetels. Het CDA blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen en daalt nu één naar elf zetels. D66 stijgt er één naar zeventien. Bij de kleine partijen zien we er drie die rond de kiesdeler schommelen: 50PLUS, PiratenPartij en DPKP (Hero Brinkman).
Ook uit de rest van het onderzoek van vandaag blijkt dat tweeënhalve maand voor de verkiezingen de electorale posities minder fluïde worden. De mening over andere partijen of lijsttrekkers dan die van de eigen partij wordt steeds negatiever. Zeker als die aan de andere kant van het politieke spectrum zitten. Als dat niet voor 12 september verandert dan zou de verkiezingsuitslag op 12 september wel eens vrij weinig kunnen verschillen van die van vandaag. Ingrijpende externe gebeurtenissen (zoals heftige ontwikkelingen in Europa) zouden dat nog wel kunnen doen veranderen, maar de campagnes minder.
In de bijgaande tabellen (PDF) wordt dat het best geïllustreerd met het vertrouwen dat men in de verschillende politici heeft.
Weinig vertrouwen
Het vertrouwen in Roemer, Rutte en Pechtold is duidelijk lager dan een half jaar geleden. Dat komt echter in zijn geheel doordat de kiezers van andere partijen dan de eigen partij minder vertrouwen hebben. Daarmee vermindert de kans dat kiezers een overstap naar die andere partij zullen maken. Zo zien we bij voorbeeld dat de kans op extra overgangen tussen VVD en PVV duidelijk is afgenomen in de afgelopen maanden. Daardoor kan de VVD alleen nog maar fors winnen als men extra kiezers weghaalt bij het CDA (maar die staat al erg laag) of D66 (maar die kiezers lijken tevreden zijn met Pechtold en het standpunt van die partij ten opzichte van Europa). Aan de andere kant van het spectrum kan SP alleen nog maar een duidelijke stijging of daling laten zien als de kiezersstroom tussen SP en PvdA anders verloopt dan nu. (Bijna 30 procent van de kiezers van de PvdA uit 2010 geven nu aan SP te stemmen).
Het is wel pikant om vast te stellen dat op dit moment vier procent van de VVD-kiezers uit 2010 nu aangeeft SP te stemmen (andersom is het minder dan een half procent).
Mocht de uitslag van de verkiezingen weinig verschillen van de peiling van vandaag dan zal het een hele ingewikkelde klus worden een kabinet te vormen. En onmogelijk om een kabinet te vormen dat breed in de Nederlandse samenleving wordt gesteund. Daardoor zal de politieke instabiliteit in Nederland na de aanstaande verkiezingen alleen maar verder toenemen in een periode van grote problemen en uitdagingen.
De wekelijkse opiniepeiling wordt verzorgd door Peil.nl.