Wat nu weer tot de escalatie van strijd heeft geleid is als altijd ietwat onduidelijk, maar het elimineren (video) van Ahmed al-Jabari door de IDF aan het begin van Operatie Pillar of Cloud Defense op 14 november heeft de regen aan raketten vanuit Gaza op Israël niet verminderd. Jabari was de chef van de rakettentak van de Hamas strijdkrachten, de Al-Qassam Brigades. Deze brigades, en andere groeperingen in de regio zonder warm hart voor Israël, hebben de beschikking over een breed arsenaal aan ongeleide raketten. Huisvlijt uit de Qassam- en onder meer al-Quds familie met een bereik van 5-20 kilometer, varianten van de Russische 122 mm Grad (super-katyusha) met een bereik tot 40 kilometer, en als grootste en gevaarlijkste (video), de Iraanse Fajr-5 raketten met een bereik tot 75 kilometer, voorzien van een 175 kilo kop geladen met 90 kilo springstof. Israëls vijf mobiele Iron Dome afweerbatterijen hebben het momenteel razend druk.
Ongeacht het waarom, feit is dat er sinds 2000 vanuit Gaza en andere gebieden duizenden mortier- en raketaanvallen zijn uitgevoerd op Israël. Van een enkel schot tot massale beschietingen. Hoewel de verschoten of gelanceerde ongeleide projectielen nogal onnauwkeurig zijn, geen pretje om constant door bedreigd te worden. Reden voor Israël, gesponsord door de VS, om er een afweersysteem tegen te ontwikkelen. Een systeem dat bestaande of in ontwikkeling zijnde IDF luchtafweersystemen aanvult. In 2007 kreeg het de naam Iron Dome (.pdf), ontwikkeld door Rafael. Rafael (samenwerkend met onder meer Raytheon) werkte reeds aan de Stunner (.pdf) en Spyder (.pdf) afweersystemen, waar het nodige van gebruikt kon worden. Het resultaat is een all-weather systeem dat Rafael omschrijft als: Dual-Mission Counter Rocket, Artillery and Mortar (C-RAM) and Very Short Range Air Defense (V-SHORAD) System. Best een bek vol, maar dan heb je ook wat. Een gecontaineriseerd radargeleid afweersysteem dat lanceereenheden met vijftien actieve radar en-of infraroodgeleide raketten aanstuurt om een breed scala aan incoming te onderscheppen.
De geleide raket in kwestie heet Tamir. Afgaande op wat Rafael al in huis heeft, combineert de drie meter lange 160 mm dikke Tamir in zijn neus een infraroodgeleiding met een actief radarsysteem. Beide bedoelt om de raket eenmaal in de buurt van de bedreiging zelfgeleidend te maken nadat het in de aanvangsfase door het grondradarsysteem op koers is gebracht en gehouden. Iron Dome heeft volgens Rafael een maximum bereik van zeventig kilometer. Een batterij biedt effectief bescherming aan een gebied van circa 150 km². Iron Dome is sinds april 2011 operationeel en er zijn vijf (misschien inmiddels zes) batterijen actief. Eén batterij zelfs al met een verbeterde versie. Een versie dat nog meer moet tegenhouden dan de reeds gebruikte, die in de praktijk tot op heden 75-90 procent van alle binnenkomende narigheid onderschept. Helaas voor Israël nog geen ‘doodt 99% van alle huishoudbacteriën’ verhaal. Wat ook dan knap vervelend blijft als je met die ene overgebleven te maken krijgt.
Grad aka BM-21 122 mm raketsysteem op ZiL-truck
Qassam-huisvlijt. Soms gelanceerd van BM-21 rails om het bereik te vergroten
Iron Dome in actie op 15 november
http://www.youtube.com/watch?v=QMP6gT_zjmE