Buitenland

Liveblog: Israël vuurt raketten af op Iran

19-04-2024 07:28

Bron: OnePixelStudion/Shutterstock

Redactie, TPO, 19 april 2024 –  Israël heeft op de vroege vrijdagochtend raketten afgevuurd op Iran, bevestigt een hoge functionaris van de Verenigde Staten aan ABC News. Hoewel Israël de aanval op Iran niet heeft bevestigd, hebben twee Israëlische functionarissen tegenover The New York Times erkend dat Israël het land heeft aangevallen.

De Iraanse nieuwszender Fars rapporteert explosies in Isfahan, ten zuiden van de hoofdstad Teheran, zonder de bron ervan te specificeren. Volgens de nieuwszender zou er sprake zijn van een geactiveerd luchtafweersysteem in Isfahan. Drie drones boven de stad Isfahan zouden zijn neergehaald.

Hierbij zijn drie explosies gehoord bij een legerbasis in het noordwesten van de stad. ABC News benadrukt echter dat het nog onbekend is welk doelwit is geraakt en of er slachtoffers zijn gevallen.

 

Vergeldingsactie

Het zou om een vergeldingsactie gaan tegen Iran, dat afgelopen zaterdag meer dan 300 onbemande drones en raketten op doelwitten in heel Israël afvuurde. Vrijwel alle projectielen werden onderschept door Israël en zijn bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten.

Iran beschuldigt Israël van het bombarderen van de Iraanse ambassade in Damascus op 1 april, hoewel dit niet is bevestigd. Als vergelding vuurde Iran afgelopen weekend drones en raketten af op Israël.

Sinds de aanval van Iran hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en het Israelisch oorlogskabinet meermaals vergaderd. Tot de vergeldingsactie vrijdagochtend zouden ten minste twee geplande aanvallen tegen Iran zijn afgebroken.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, verklaarde donderdag nog aan CNN dat een Israëlische aanval ‘onmiddellijk en maximaal’ zou worden beantwoord.

Nucleaire installaties

In Isfahan bevinden zich verschillende militaire faciliteiten, waaronder een luchtmachtbasis, fabrieken waar onder meer Iraanse drones en andere militaire apparatuur wordt geproduceerd en nucleaire installaties.

In de gelijknamige provincie Isfahan bevindt zich onder andere het atoomcomplex Natanz. Het Westen vermoedt dat daar wordt gewerkt aan kernwapens, Iran heeft dit altijd ontkend.

Liveblog

 

10.30 uur   Einde liveblog

10.15 uur   China

China zegt dat het land zal blijven bijdragen aan het verminderen van spanningen in het Midden-Oosten. “China verzet zich tegen alle acties die de spanningen verder doen escaleren en zal blijven bijdragen aan het verminderen van de situatie,” aldus een woordvoerder van het Cnhieese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China is een nauwe partner van Iran, zijn grootste handelspartner, en een belangrijke koper van de gesanctioneerde, Iraanse olie. De VS hebben herhaaldelijk publiekelijk China opgeroepen om zijn invloed op Teheran te gebruiken om de spanningen in de regio te beheersen, die momenteel zijn opgeladen door de voortdurende oorlog tussen Israël en de terreurorganisatie Hamas in Gaza, meldt The Times of Israel.

De hoogste diplomaat van Beijing, Wang Yi, voert deze week gesprekken met zijn Iraanse tegenhanger. Volgens staatsmedia heeft Teheran gezegd “bereid te zijn tot terughoudendheid” na zijn allereerste aanval op Israëlisch grondgebied.

08.30 uur  Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA)

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) meldt dat er geen schade is aan de nucleaire faciliteiten in Iran. Eerder meldden Iraanse staatsmedia al dat de nucleaire installaties veilig waren. IAEA-directeur Rafael Grossi roept op tot uiterste terughoudendheid van alle partijen en benadrukt dat nucleaire faciliteiten nooit doelwitten mogen zijn in militaire conflicten, aldus een verklaring van de organisatie.

08.50 uur  Ministerie van BuZa

Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken (BuZa) schrijft op X: “We volgen de situatie in Iran zeer nauwlettend. De recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten baren grote zorgen. Het is van het grootste belang dat verdere escalatie wordt voorkomen.”

07.50 uur  VS steunt offensief Israël niet

Bronnen, waaronder een Amerikaanse functionaris, melden de Amerikaanse nieuwszenders NBC en CNN dat Israël de VS donderdag heeft ingelicht dat het Iran in de komende dagen zou aanvallen. De VS zou het offensief van Israël niet steunen en geven nadrukkelijk aan er ook geen deel van uit te maken.