Politiek

Nederland reserveert 3 miljoen voor UNWRA en biedt Sigrid Kaag expertise voor financiering wederopbouw Gaza

11-06-2024 15:53

Palestijnse vluchtelingen in een tijdelijk kamp in Rafah. Gaza @Foto Boomberg

Het kabinet reserveert 3 miljoen euro voor UNWRA, de VN-vluchtelingenorganisatie die in opspraak kwam vanwege vermeende betrokkenheid bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober vorig jaar.  Nederland stelt deze financiële steun afhankelijk van het eerst voldoen aan 50 voorwaarden.

 

Redactie, TPO, 11 juni 2024 – Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher (VVD), heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat deze financiële steun wel afhankelijk wordt gesteld van bepaalde voorwaarden.

Na het rapport van Israël waarin beweerd wordt dat twaalf medewerkers van de UNWRA betrokken waren bij de pogrom op Israel door de terreurgroep Hamas op 7 oktober vorig jaar, heeft Nederland zijn bijdrage aan de UNWRA opgeschort, net als veel andere landen.

Ook de Amerikaanse krant, The Wall Street Journal, stelde in januari van dit jaar op basis van inlichtingenrapporten vast, dat maar liefst 1200 werknemers van UNRWA actieve leden zijn van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad. Bijna de helft van de Palestijnse VN-medewerkers in Gaza  zou familieleden hebben die banden hebben met islamitische terreurbewegingen.

Het rapport van Israël leidde tot een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties onder leiding van de Franse oud-minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. Haar conclusie in april was echter dat de beschuldigingen van Israël niet voldoende onderbouwd waren. Dit leidde tot het hervatten van hulp aan UNWRA door verschillende landen.

Ondanks deze conclusie heeft het onderzoek een reeks aanbevelingen voortgebracht voor de UNWRA, met name met betrekking tot de neutraliteit van het personeel en het lesmateriaal op UNWRA-scholen, waarvan wordt gezegd dat het antisemitische teksten bevat.

UNWRA-scholen

De afgelopen weken zijn meerdere UNWRA-scholen gebombardeerd door Israël, die volgens het Israelisch leger (IDF) onder meer dienden als commandocentrum voor Hamas. Meerdere Hamas-terroristen kwamen tijdens deze luchtaanvallen om het leven.

Het IDF zei eerder hierover: “De terroristische organisatie Hamas maakt systematisch misbruik van internationale instellingen en gebruikt de burgerbevolking als menselijk schild om terroristische aanvallen tegen de staat Israël uit te voeren.”

Sigrid Kaag

De 3 miljoen euro aan steun zal pas beschikbaar worden gesteld nadat alle 50 aanbevelingen zijn opgevolgd. Dit werd overeengekomen tussen minister Schreinemacher en commissaris-generaal Lazzarini van de UNWRA. De voortgang van deze implementatie zal nauwlettend worden gevolgd door Nederland, zoals vermeld in de brief aan de Tweede Kamer.

De minister stelt dat humanitaire hulp nodig blijft: “Dat geldt ook voor diplomatieke en politieke inspanningen, onder meer om gijzelaars vrij te krijgen en een onmiddellijk staat-het-vuren te bewerkstelligen”. Daarbij zegt Schreinemacher het belangrijk te vinden om “nu al vooruit te kijken naar de toekomst van Gaza en om in internationaal verband te spreken over early recovery en wederopbouw.’

Oud-D66 politica Sigrid Kaag, sinds januari 2024 werkzaam bij de Verenigde Naties. heeft volgens de minister aangeklopt bij de Nederlandse overheid:

“De VN Senior Coördinator Humanitaire Hulp en Wederopbouw van Gaza, mevrouw Sigrid Kaag heeft gevraagd om tijdelijke versterking van haar team, omdat Nederland expertise heeft op het gebied van innovatieve financiering. Daarop heeft het kabinet besloten om iemand ter beschikking te stellen die mee zal denken over financiering voor wederopbouw.”

Tientallen miljoenen voor humanitaire hulp Gaza

Naast deze toezegging van 3 miljoen euro aan de UNWRA maakte Schreinemacher bekend dat er een totaal van 13 miljoen euro aan humanitaire hulp wordt toegezegd aan Gaza. Van dit bedrag wordt 10 miljoen euro verdeeld over de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO (3 miljoen), de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO (4 miljoen) en het Internationale Comité van het Rode Kruis, ICRC (3 miljoen).

Deze verdeling zou de inzet van Nederland benadrukken om de diversificatie van hulp te bevorderen en minder afhankelijk te zijn van individuele organisaties, met als doel het bredere hulpsysteem te versterken.

Sinds 7 oktober heeft Nederland 55 miljoen euro aan extra financiële middelen beschikbaar gesteld voor humanitaire respons, bovenop Nederlandse ondersteuning van de maritieme corridor en deelname aan air drops. Ook reserveerde Nederland eerder 20 miljoen euro voor de toekomstige wederopbouw van Gaza.

Vanwege de “blijvende crisis in Gaza” zegt de demissionair minister deze 13 miljoen euro extra toe, waarvan de bijdrage wordt ingebracht tijdens een conferentie dinsdag, waar de internationale gemeenschap op uitnodiging van Koning Abdullah II van Jordanië, President Sisi van Egypte en Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Guterres bijeenkomen om te spreken over de huidige humanitaire situatie in Rafah en over toekomstperspectieven voor Gaza.

Namens Nederland nemen de minister van Buitenlandse Zaken, Liesje Schreinemacher en de Speciaal Humanitair Gezant voor Gaza, Marjanne de Kwaasteniet, deel.