Politiek

Formateur ontving AIVD-informatie over risico Markuszower als bewindspersoon

14-06-2024 14:40

AIVD hoofdkwartier Bron: Sandermeertinsphotography via depositphotos

Formateur Richard van Zwol heeft informatie ontvangen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) die aangeeft dat Gidi Markuszower (PVV) als een risico voor de nationale veiligheid wordt beschouwd.

 

Redactie, TPO, 14 juni 2024 – Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA), tevens verantwoordelijk voor de AIVD, bevestigt dat Van Zwol die informatie heeft ontvangen, meldt het ANP.

“Door het onderzoek van de veiligheidsdiensten is voorkomen dat iemand, die kennelijk wordt gezien als een risico voor de integriteit van het landsbestuur, bewindspersoon is geworden”, aldus De Jonge.

Markuszower, langdurig Kamerlid voor de PVV, was voorgedragen als minister van Asiel en Migratie door partijleider Geert Wilders. Na de screening door de AIVD trok Wilders echter zijn kandidatuur in.

De Jonge prees dit als een bewijs van het goed functioneren van het screeningsproces. Hij erkende echter ook dat de publiciteit rond Markuszower’s naam voorafgaand aan de screening al schadelijk kon zijn voor zijn reputatie.

Screening AIVD voor bewindspersonen cruciaal

Volgens De Jonge heeft de AIVD enkel aangegeven dat er “negatieve bevindingen” waren tijdens de naslagprocedure, gericht op het waarborgen dat staatsgeheime informatie veilig zou zijn bij potentiële bewindspersonen.

De uiteindelijke beslissing over de kandidatuur lag bij formateur Van Zwol, in overleg met Wilders als fractievoorzitter van de PVV.

 

Deze zaak is opmerkelijk vanwege het feit dat Markuszower’s naam al breed bekend was voordat de formele screening plaatsvond, wat volgens De Jonge potentieel schadelijk kan zijn geweest voor zijn reputatie.

De minister benadrukte echter dat de prioriteit van de AIVD en het screeningssysteem altijd ligt bij het beschermen van de nationale veiligheid en integriteit van het bestuur.