Politiek

Formateur organiseert crisisoverleg over PVV-kandidaten: ‘Neuzen moeten dezelfde kant op’

14-06-2024 16:38

Dilan Yeşilgöz VVD
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD)

De leiders van de formerende partijen en de beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil de partijen fysiek bijeenbrengen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

 

Redactie, TPO, 14 juni 2024 – Deze bijeenkomst volgt op spanningen tussen de partijen over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger, meldt het ANP.

Vrijdagochtend uitte VVD-leider Dilan Yeşilgöz kritiek op de voorgestelde PVV-minister van Migratie, Marjolein Faber. Zij werd naar voren geschoven nadat de PVV de kandidatuur van Gidi Markuszower had ingetrokken vanwege diens negatieve screening door de veiligheidsdiensten.

Yeşilgöz stelde echter dat ook Faber “niet onomstreden” is, een opmerking die ze maakte voor aanvang van de ministerraad tegenover de pers.

 

Het is opmerkelijk dat een leider van een toekomstige coalitiepartij openlijk kritiek uit op een beoogde minister nog voor de beëdiging. Het crisisoverleg is volgens Van Zwol georganiseerd omdat er via openbare statements en media-uitingen opmerkingen werden gemaakt.

Van Zwol benadrukte dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat men het laatste onderdeel van de personele puzzel op een goede manier moet afronden.

‘Belangrijk elkaar in levenden lijve te spreken’

Vrijdagochtend werden veel telefoontjes gepleegd, maar deze waren bilateraal, geeft de formateur aan. Hij vindt het belangrijk om elkaar in levenden lijve te spreken om de situatie te de-escaleren. “Ze kunnen me blijkbaar nog even niet missen,” zegt hij over zijn rol in het proces.

Van Zwol roept ook op om de menselijkheid niet uit het oog te verliezen. Hij wijst erop dat familieleden van potentiële kandidaten gebeld zijn om hun kandidatuur te bevestigen. Tot slot benadrukt de formateur dat de gesprekken die hij samen met Schoof voert met alle kandidaten van groot belang zijn.

Dit zijn “serieuze gesprekken waarin afspraken worden gemaakt over aspecten van het functioneren, waaraan men zich moet houden.”