Binnenland

Oosterhout richt kantoorpand in voor opvang 250 vluchtelingen

14-06-2024 11:22

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Het Brabantse Oosterhout gaat in een kantoorpand aan de Hoevestein een opvang inrichten voor maximaal 250 asielzoekers en statushouders. Het pand wordt door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aangekocht, waarna de procedure voor een omgevingsvergunning wordt opgestart.

 

Redactie, TPO, 14 juni 2024 – De verwachte ingebruikname van de nieuwe asielopvanglocatie is het najaar van 2025 voor de duur van vijftien jaar., meldt het Brabants Dagblad.

De 60 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv), die momenteel in het Gr8 hotel in Oosterhout verblijven, verhuizen mee naar de nieuwe locatie. Daarnaast komen er ook volwassenen en gezinnen bij.

Dit nieuws werd bekendgemaakt als laatste officiële handeling van Mark Buijs, die woensdag afscheid nam als burgemeester van Oosterhout.

Gr8 hotel ongeschikt voor langdurig verblijf

Het kantoorpand, gelegen tegenover het Gr8 hotel, wordt momenteel nog gebruikt door de bank BNP Paribas. Een deel van het pand kan direct worden gebruikt voor de opvang, terwijl een ander deel pas beschikbaar komt zodra het huurcontract van de bank afloopt.

Door deze situatie blijft het Gr8 Hotel een jaar langer in gebruik als opvanglocatie dan oorspronkelijk gepland. De oorspronkelijke einddatum van 1 september 2024 bleek niet haalbaar. Buijs benadrukt dat er al enige tijd werd gezocht naar een geschikte locatie voor de opvang, gezien het hotel door de beperkte ruimte geen goede locatie is gebleken voor langdurig verblijf.

De keuze voor het kantoorpand biedt een betere oplossing, omdat het grootschalige opvang mogelijk maakt met goede begeleiding van het COA.

Mix van jongeren en gezinnen

Oosterhout had eerder een taakstelling voor de huisvesting van 120 statushouders per jaar. Buijs: “Het COA maakt straks de verdeling, maar wij willen een mix. Er komen dus jongeren en gezinnen. Onze jongeren uit het GR8 moeten een goede plek krijgen. Ze zitten straks twee jaar op deze locatie, die ga ik niet nog eens naar een sporthal elders in Nederland sturen.”

Het voordeel van het huisvesten van statushouders is dat Oosterhout vluchtelingen die 18 worden, niet langer moet laten gaan. Ze kunnen in Oosterhout blijven en direct beginnen met integreren. Dit voorkomt de doorstroomcarrousel, die momenteel problematisch is.

‘De woningvoorraad wordt niet aangetast’

De opvang van vluchtelingen ligt altijd onder een vergrootglas. Buijs benadrukt dat het proces al een halfjaar tot een jaar loopt en dat asielzoekers en statushouders in het kantoorpand geen woningzoekenden in de weg staan. De opvang in een kantoorpand zorgt ervoor dat de woningvoorraad niet wordt aangetast.

“Als de Spreidingswet er straks afgaat en statushouders geen voorrang meer krijgen bij de toewijzing van een woning – waar we écht begrip voor hebben, want onze inwoners moeten ook een woning kunnen krijgen – gaan deze gebouwen niet ten koste van woningvoorraad”, aldus Buijs. die laat weten dat de nood hoog is:

“Nog iedere dag zijn er probleem in Ter Apel. Ik ga niet over de asielinstroom, ik haal ze niet binnen. Ik sta ze niet al zwaaiend te verwelkomen. Het enige wil is dat ze fatsoenlijk worden opgevangen. Ik krijg hier bijna dagelijks een verzoek voor noodopvang.”

Buijs wordt  op 18 juni geïnstalleerd als burgemeester van Roosendaal, Frans Backhuijs neemt zijn rol als waarnemend burgemeester van Oosterhout over tot minimaal het einde van dit jaar.