Buitenland

Poetins voorwaarden voor vredesbesprekingen Oekraïne krijgen geen steun Zelensky

14-06-2024 13:50

President Volodymyr Zelensky (Foto, oficina de prensa presidencial de Ucrania vía AP)

Op de vooravond van een belangrijke vredesbespreking over Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn voorwaarden uiteengezet om de onderhandelingen te starten. Hij eist dat Oekraïne afziet van haar streven om lid te worden van de NAVO en dat het al haar troepen terugtrekt uit de regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

 

Redactie, TPO, 14 juni 2024 – Deze eisen worden echter niet gesteund door Kiev, meldt het ANP. President Volodymyr Zelensky heeft herhaaldelijk benadrukt dat hij juist wil dat alle Russische troepen zich terugtrekken uit dezelfde regio’s, die na de invasie van 2022 deels onder Russische controle zijn gekomen.

Daarnaast blijft Oekraïne vasthouden aan haar eis dat Rusland zich terugtrekt van het geannexeerde schiereiland de Krim, dat sinds 2014 onder Russische controle staat. Poetin lijkt met zijn verklaringen de bal in het kamp van Oekraïne te willen leggen.

Poetin: “Zodra Kiev aangeeft bereid te zijn om deze stappen te zetten, en begint met daadwerkelijke troepenbewegingen en officiële afstand doet van NAVO-lidmaatschapsplannen, zullen we onmiddellijk, op dat moment, het vuren staken en de gesprekken beginnen.”

Top Zwitserland

Aanstaande zaterdag zal in Zwitserland een top plaatsvinden over een toekomstig vredesproces voor Oekraïne. Opmerkelijk genoeg is Rusland niet uitgenodigd, naar verluidt omdat het Kremlin weigerde deel te nemen.

Zelensky hoopt op deze bijeenkomst steun te vergaren voor zijn visie op het einde van het conflict, terwijl de internationale gemeenschap een rol probeert te spelen bij het bevorderen van vrede in de regio.

Lees ook: Internationale conferentie over Oekraïne trekt 90 landen en organisaties