Politiek

Mona Keijzer verwacht geen stikstofproblemen voor woningbouw

17-06-2024 15:12

Aspirant-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer (BBB), verwacht dat stikstof geen problemen zal opleveren voor de woningbouw. Ze voorziet geen conflicten tussen haar beleidsagenda en die van aankomend landbouwminister en partijgenoot, Femke Wiersma.

 

Redactie, TPO, 17 juni 2024 – Keijzer wijst op andere oorzaken voor de verminderde bouwactiviteiten in de afgelopen jaren, gebaseerd op diverse onderzoeken, meldt het ANP.

Na haar formele kennismaking met formateur Richard van Zwol, benoemt Keijzer het vinden van ruimte en de bouwkosten als de voornaamste uitdagingen binnen haar toekomstige portefeuille.

Waar dit onderwerp in het vertrekkende kabinet-Rutte IV onder het ministerie van Binnenlandse Zaken viel, zal het in het nieuwe kabinet onder een zelfstandig ministerie vallen.

BBB heeft kritiek op huidig stikstofbeleid 

De BBB heeft kritiek op het huidige stikstofbeleid als een van haar speerpunten. Veel bouwprojecten kwamen tot stilstand na een uitspraak van de Raad van State in 2019, die een streep zette door het toenmalige stikstofbeleid. Het kabinet stelde vervolgens strengere regels in, met grote gevolgen voor onder meer veehouders.

De indruk dat de hele vergunningverlening stil kwam te liggen door het stikstofbeleid is echter genuanceerd door rapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). Deze onderzoekers stelden eerder dit jaar dat de doelen om stikstofneerslag te verminderen en de natuur te ontlasten “ver buiten bereik” waren.

Strenge normen vanuit de Europese Unie bepalen dat Nederland aan specifieke eisen moet voldoen. De nieuwe coalitiepartijen willen in Brussel uitzonderingen bedingen voor Nederland op dit beleid. Vertrekkend landbouwminister Piet Adema (CU) heeft herhaaldelijk aangegeven dat de kans op succes naar zijn inschatting klein is.