Politiek

Aankomend minister Bruins vertrouwt op rechtsstaat onder PVV-kabinet

18-06-2024 13:09

Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV). Bloomberg.

Eppo Bruins, aankomend minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gelooft dat de rechtsstaat veilig zal zijn onder het kabinet met de PVV als grootste coalitiepartner. Hij benadrukt dat hij vertrouwen heeft in de gemaakte afspraken die de rechtsstaat moeten beschermen.

 

Redactie, TPO, 18 juni 2024 – Bruins was eerder lid van het CDA en stapte later naar de ChristenUnie, één van de redenen daarvan was de deelname van het CDA aan een coalitie met gedoogsteun van de PVV, meldt het ANP.

De beslissing om deel te nemen aan dit kabinet, op voordracht van de NSC, heeft echter geleid tot een bekoelde relatie met de ChristenUnie. Partijleider Mirjam Bikker heeft openlijk afstand genomen van Bruins’ beslissing, wat uiteindelijk leidde tot zijn opzegging van het lidmaatschap van de ChristenUnie.

‘Hoofdlijnenakkoord stelt duidelijke grenzen’

Bruins benadrukt dat het hoofdlijnenakkoord van het kabinet duidelijke grenzen stelt binnen de rechtsstaat, inclusief de vrijheid van meningsuiting. Hij reageert hiermee op vragen over omstreden uitspraken van aankomend PVV-minister Marjolein Faber en benadrukt dat ook zij zich aan deze grenzen zal moeten houden.

De keuze van Bruins om toe te treden tot het kabinet met de PVV heeft politieke repercussies gehad, maar hij blijft achter de gemaakte afspraken staan die volgens hem voldoende waarborgen bieden voor een sterke rechtsstaat.

Het blijft afwachten hoe de samenwerking binnen het kabinet zal verlopen en hoe Bruins’ rol zich zal ontwikkelen in een politiek gevoelige periode, waarin de samenwerking met en het rechtse beleid van de PVV voor de nodige discussie zorgt.