Binnenland

Akkoord bereikt over nieuw sociaal plan jeugdzorg

18-06-2024 09:43

Kinderen
Shutterstock.

Werkgevers en vakbond FNV hebben een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan dat voor het eerst de gehele jeugdzorgsector bestrijkt. Dit plan is vooral gericht op het behouden van medewerkers.

 

Redactie, TPO, 18 juni 2024 – Het plan wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van FNV en brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, meldt FNV.

De gekozen constructie is bedoeld om stabiliteit en rust te brengen in tijden van toenemende onrust binnen de sector. Volgens de FNV is het sociale plan een directe reactie op de bezuinigingen en hervormingen die Den Haag de komende jaren zal doorvoeren in de jeugdzorg.

Volgens FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar is het goed dat er in het sociaal plan baanzekerheid kan worden gegarandeerd, juist nu er ontzettend veel op de sector afkomt:

“Den Haag is veel van plan, maar in de door hen bedachte hervormingsplannen is totaal geen rekening gehouden met de enorme arbeidsmarktvraagstukken waarmee de sector te kampen heeft. En dat is nu net de grootste uitdaging van dit moment. Met dit sociale plan doen we eigenlijk wat Den Haag nalaat: realistisch nadenken over wat er nodig is én wat er kan. We roepen het nieuwe kabinet straks op om geen plannen te maken zonder die te toetsen aan de arbeidsmarkt. Doe je dat niet, dan organiseer je als overheid alleen maar meer teleurstelling.”

Gedwongen ontslagen voorkomen

Met een bezuinigingsdoelstelling van 17 procent (ongeveer 1,1 miljard euro), een krappe arbeidsmarkt en aankomende hervormingen, verwacht de vakbond dat er de komende tijd veel onrust zal zijn binnen de jeugdzorg. Deze uitdagingen maken het des te urgenter om maatregelen te nemen die de sector kunnen ondersteunen.

Om te voorkomen dat de onrust leidt tot nog meer leegloop in een sector die al om meer personeel schreeuwt, is afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Als medewerkers weg moeten bij de ene organisatie, wordt passend nieuw werk bij een andere organisatie gezocht. Deze maatregel moet helpen om stabiliteit en personeelsbehoud in de sector te waarborgen.

Pre-mobiliteit

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over zogeheten pre-mobiliteit. Dit houdt in dat werkgevers al in een vroeg stadium met medewerkers in gesprek gaan over passend werk en de nodige faciliteiten geboden worden, zodra zij een toekomstige organisatiewijziging voorzien.

Deze proactieve benadering helpt om medewerkers tijdig voor te bereiden op veranderingen binnen de organisatie.

Ook zet elke jeugdzorgorganisatie zich in voor de vitaliteit van medewerkers en het aantrekkelijk maken van werken in de jeugdzorg. Dit is cruciaal, aangezien de Arbeidsmonitor Zorg & Welzijn voorspelt dat het aantal vacatures in de sector zal stijgen van 900 nu naar 3300 in 2033.

Het investeren in een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving is dus van groot belang om de groeiende vraag naar personeel het hoofd te bieden.

‘Blijfpremie’ voor zorgcontinuïteit

In het kader van de voorgenomen sluiting van gesloten instellingen en het verminderen van het aantal uithuisplaatsingen, wordt verwacht dat behandelgroepen zullen krimpen of sluiten. Om tijdens deze transitie zorgcontinuïteit te waarborgen, bieden werkgevers een ‘blijfpremie’ aan hun medewerkers.

Deze premie is bedoeld om ervoor te zorgen dat kinderen in kwetsbare situaties de vertrouwde zorg blijven ontvangen totdat de veranderingen volledig zijn doorgevoerd.

De ‘blijfpremie’ is een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat de zorg voor kinderen in kwetsbare posities niet wordt onderbroken. Werkgevers hopen hiermee dat medewerkers gemotiveerd blijven om in de jeugdzorg te werken, ondanks de geplande reorganisaties en sluitingen.

Deze continuïteit is essentieel voor de stabiliteit en het welzijn van de kinderen die afhankelijk zijn van deze zorg.