Buitenland

Brussel richt vizier op zeven EU-landen wegens rode cijfers, ook Frankrijk en Italië

19-06-2024 12:55

Illustratiefoto @Freepik

De Europese Commissie wil Frankrijk, Italië, België, Polen, Hongarije, Slowakije en Malta onder financieel toezicht stellen vanwege hun te hoge begrotingstekort en staatsschuld. De zeven EU-landen slagen er niet in om hun begroting op orde te brengen, zelfs nu de economische schokken van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn afgenomen.

 

Redactie, TPO, 19 juni 2024 – Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis dat de Europese Commissie weer strikte begrotingsdiscipline wil handhaven, meldt het ANP. Tijdens de pandemie kregen de lidstaten meer ruimte om de economische gevolgen van de crisis op te vangen, maar nu is die soepelheid voorbij.

Volgende maand moeten de ministers van Financiën van de 27 EU-landen instemmen met de zogenaamde procedure voor buitensporige tekorten voor deze zeven landen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de ministers een andere beslissing nemen, gezien de harde cijfers en hun standpunt dat begrotingstoezicht objectief en zakelijk moet zijn.

In het najaar zal de Europese Commissie deze landen instructies geven over hoe ze hun begroting moeten bijsturen in de komende jaren. Volgend voorjaar moeten de landen verslag uitbrengen over hun vorderingen.

Opschorten EU-subsidies

Mocht een land onvoldoende actie ondernemen om het tekort en de schuld te verminderen, kunnen EU-subsidies worden opgeschort. Hoewel dit nog nooit is gebeurd, zijn de regels vorig jaar aangepast om landen meer tijd en ruimte te geven om weer op koers te komen.

Andere lidstaten overtreden ook de Europese begrotingsregels, maar hun overtredingen zijn minder ernstig en van tijdelijke aard. Sommige landen hebben een hogere staatsschuld dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en een land als Estland heeft een hoger begrotingstekort dan 3 procent van het bbp.

Deze overtredingen worden echter als minder problematisch beschouwd, vooral omdat Estland veel investeert in defensie vanwege zijn ligging naast Rusland.

De zorgen over de zeven landen onder toezicht zijn groter. Frankrijk, een belangrijke economie binnen de EU, slaagt er nauwelijks in om het begrotingstekort te laten dalen en heeft een veel te hoge staatsschuld. Italië, een andere grote economie, bevindt zich in een nog slechtere situatie.