Buitenland

Rusland en Noord-Korea sluiten partnerschapsovereenkomst voor nauwere samenwerking

19-06-2024 11:39

Vladimir Poetin en Kim Jong Un schudden elkaar de hand tijdens een officiële welkomstceremonie op het Kim Il Sung-plein in Pyongyang/19-06-2024. Foto @Gavriil Grigorov, Spoetnik//AP

De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un hebben tijdens een top in Pyongyang een uitgebreide strategische partnerschapsovereenkomst getekend. Doel? Uitbreiding van economische en militaire samenwerking en een verenigd front vormen tegen Washington.

 

Redactie, TPO, 19 juni 2024 – Poetins bezoek komt te midden van groeiende zorgen over een wapenregeling, waarbij Noord-Korea Rusland voorziet van broodnodige munitie voor Moskou’s oorlog in Oekraïne. Dat alles in ruil voor economische hulp en technologie-overdrachten, die de dreiging die uitgaat van Kim’s nucleaire wapens en raketprogramma kunnen vergroten, meldt Associated Press.

Volgens Russische staatsmedia spraken Poetin en Kim zo’n twee uur face-to-face tijdens een vergadering, die oorspronkelijk voor één uur was gepland.

Aan het begin van de gesprekken woensdag bedankt Poetin Kim voor Noord-Korea’s steun voor zijn oorlog in Oekraïne, als onderdeel van wat hij omschreef als een “strijd tegen de imperialistische hegemonistische politiek van de VS en zijn ‘satellieten’ tegen de Russische Federatie.”

Hij noemt de overeenkomst een “nieuw fundamenteel document (dat) de basis zal vormen voor onze banden op lange termijn” en prijst de banden die hij terugvoerde naar het Sovjetleger dat tegen het Japanse leger vocht op het Koreaanse schiereiland in de slotmomenten van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook Moskou’s steun aan Pyongyang tijdens de Koreaanse Oorlog.

Kim zegt dat de “vurige vriendschap” tussen Moskou en Pyongyang nu zelfs hechter is dan tijdens de Sovjettijd, en belooft “volledige steun en solidariteit aan de Russische regering, leger en volk bij het uitvoeren van de speciale militaire operatie in Oekraïne om soevereiniteit, veiligheidsbelangen en territoriale integriteit te beschermen.”

Kim heeft in het verleden soortgelijke taal gebruikt, waarbij hij consequent zei dat Noord-Korea steunt wat hij omschrijft als een rechtvaardige actie om de belangen van Rusland te beschermen. Hij wijt de crisis aan het “hegemonische beleid” van het door de VS geleide Westen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe die steun er precies uit gaat zien, details van de overeenkomst zijn niet openbaar gemaakt.

Beide landen onder zware sancties

Noord-Korea ligt onder zware sancties van de VN-Veiligheidsraad vanwege zijn wapenprogramma, terwijl Rusland ook te maken heeft met sancties van de Verenigde Staten en zijn westerse partners vanwege zijn agressie in Oekraïne.

Russische media meldden eerder dat Kim een receptie organiseert en dat Poetin naar verwachting woensdagavond vertrekt naar Vietnam.

Voorafgaand aan de gesprekken verwelkomt Kim Poetin met een weelderige ceremonie op het hoofdplein van de stad, waar hij belangrijke leden van de Noord-Koreaanse leiding introduceert, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui, topadviseur en partijsecretaris Jo Yong Won en de machtige zus van de leider, Kim Yo Jong.

Grote menigten staan tijdens de ceremonie langs de straten om de colonne van Poetin te begroeten, terwijl ze “Welkom Poetin” scanderen en bloemen en Noord-Koreaanse en Russische vlaggen zwaaien.

Poetin wordt vergezeld door verschillende topfunctionarissen, waaronder vicepremier Denis Mantrurov, minister van Defensie Andrei Belousov en minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, aldus zijn adviseur buitenlands beleid, Yuri Ushakov.

Uitwisseling belangrijke militaire technologieën

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen beschuldigen het Noorden ervan Rusland te voorzien van artillerie, raketten en andere militaire uitrusting voor gebruik in Oekraïne, mogelijk in ruil voor belangrijke militaire technologieën en hulp.

Zowel Pyongyang als Moskou ontkennen beschuldigingen over Noord-Koreaanse wapenoverdrachten, die in strijd zouden zijn met meerdere VN-Veiligheidsraadresoluties die Rusland eerder heeft goedgekeurd.

Samen met China heeft Rusland politieke dekking geboden voor Kim’s voortdurende pogingen om zijn nucleaire arsenaal uit te breiden. Hierbij zijn herhaaldelijk Amerikaanse inspanningen geblokkeerd om nieuwe VN-sancties tegen het Noorden op te leggen, dat vanwege zijn wapentests.

In maart maakte een Russisch veto bij de Verenigde Naties een einde aan het toezicht op VN-sancties tegen Noord-Korea vanwege zijn nucleaire programma, wat leidde tot westerse beschuldigingen dat Moskou probeert controle te vermijden terwijl het wapens koopt van Pyongyang voor gebruik in Oekraïne.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen verklaren dat ze opties bespreken voor een nieuw mechanisme om het Noorden te monitoren.

Zuid-Koreaanse analisten stellen dat Kim waarschijnlijk sterkere economische voordelen en meer geavanceerde militaire technologieën van Rusland zal zoeken, hoewel zijn gevoeligere besprekingen met Poetin waarschijnlijk niet openbaar zullen worden gemaakt.

Hoewel Kim’s militaire nucleaire programma nu ontwikkelingsintercontinentale ballistische raketten omvat die potentieel het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken, heeft hij mogelijk externe technologische hulp nodig om zijn programma verder te ontwikkelen.

Er zijn al mogelijke tekenen dat Rusland Noord-Korea assisteert met technologieën met betrekking tot ruimteraketten en militaire verkenningssatellieten, die Kim heeft beschreven als cruciaal voor het monitoren van Zuid-Korea en het vergroten van de dreiging van zijn nucleaire raketten.

Vicieuze cirkel van actie en reactie.

Het Noorden kan ook proberen de arbeidsuitvoer naar Rusland en andere illegale activiteiten te vergroten om buitenlandse valuta te verkrijgen in strijd met VN-Veiligheidsraadresoluties, volgens een recent rapport van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstrategie, een denktank gerund door Zuid-Korea’s belangrijkste inlichtingendienst.

Er zullen waarschijnlijk besprekingen plaatsvinden over het uitbreiden van de samenwerking op het gebied van landbouw, visserij en mijnbouw en het verder promoten van Russisch toerisme naar Noord-Korea, aldus het instituut.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zegt dat Poetins bezoek aan Noord-Korea illustreert hoe Rusland probeert, “in wanhoop, relaties te ontwikkelen en te versterken met landen die het kunnen voorzien van wat het nodig heeft om de agressieoorlog, die het tegen Oekraïne is begonnen, voort te zetten.”

“Noord-Korea levert aanzienlijke munitie aan Rusland, en andere wapens voor gebruik in Oekraïne. Iran heeft wapens geleverd, waaronder drones, die zijn gebruikt tegen burgers en civiele infrastructuur,” aldus Blinken na een ontmoeting met NAVO-chef Jens Stoltenberg afgelopen dinsdag.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn op hun hoogste punt in jaren, met een verhoogd tempo van zowel Kim’s wapenproeven als gecombineerde militaire oefeningen waarbij de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan betrokken zijn. Dit alles leidt tot een vicieuze cirkel van actie en reactie.

De Korea’s hebben ook deelgenomen aan Koude Oorlog-stijl psychologische oorlogsvoering, waarbij Noord-Korea tonnen afval op het zuiden liet vallen met ballonnen, en het zuiden anti-Noord-Koreaanse propaganda uitzond met luidsprekers.

Lees ook: Noord-Korea stuurt honderden ballonnen met afval richting Zuid-Korea