ThePostOnline

Demissionair pensioenminister Carola Schouten: ‘Kosten en risico’s bij uitstel pensioenhervorming’

20-06-2024 14:02

Demissionair pensioenminister Carola Schouten (CU). Foto @Screenshot YouTube

Uitstel van de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel kan Nederland honderden miljoenen tot enkele miljarden kosten. de financiële consequenties zijn volgens demissionair pensioenminister Carola Schouten (CU) aanzienlijk. Ze benadrukt de urgentie om volgens de geplande deadlines te werken.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – Als de gehele pensioenhervorming niet doorgaat, is het vrijwel zeker dat Nederland niet aan de Europese eisen voldoet voor geld uit de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit, meldt het ANP.

Dit Europese fonds is bedoeld voor investeringen in economisch herstel na de coronacrisis. Nederland moet hervormingen doorvoeren om aanspraak te maken op deze middelen, waaronder de hervorming van het pensioenstelsel.

Het niet doorvoeren van de aanbevelingen kan leiden tot een vermindering van maximaal 600 miljoen euro uit het Europese fonds. Als de pensioenhervorming volledig wordt geschrapt, kan Nederland zelfs de volledige 5,4 miljard euro mislopen die is gereserveerd. Daarnaast kunnen er honderden miljoenen aan compensatiekosten ontstaan.

Hiervoor waarschuwt demissionair pensioenminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Kamer.

Financiële impact van niet-overstappen

Drie van de vier coalitiepartijen, namelijk PVV, NSC en BBB, zijn kritisch over de nieuwe pensioenwet die vanaf 1 januari 2028 van kracht moet worden. Schouten benadrukt dat wijzigingen die tot vertraging leiden, grote financiële gevolgen kunnen hebben.

Dit kan resulteren in jaarlijkse kosten van 270 miljoen euro voor compensatie van werkenden die nadeel ondervinden van de nieuwe pensioenopbouw.

Als minder pensioenfondsen op tijd overstappen, leidt dit tot extra financiële lasten. Dit kan hogere compensaties vereisen voor groepen die benadeeld worden door de overstap naar het nieuwe systeem.

De kosten kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro per jaar als geen enkel fonds overstapt. Deze compensaties zouden dan vanuit de pensioenpremies gefinancierd moeten worden.

Waarschuwing voor gevolgen

Demissionair minister Schouten heeft de Kamer al eerder gewaarschuwd dat het aanpassen van het pensioenstelsel niet zonder gevolgen blijft. Ze benadrukt opnieuw dat verregaande wijzigingen kunnen leiden tot onduidelijkheid voor betrokkenen.

Besluiten die al zijn genomen onder de huidige wetgeving zijn moeilijk terug te draaien, wat de complexiteit en de kosten van mogelijke aanpassingen verhoogt.