Politiek

Beoogd klimaatminister Hermans houdt ook ‘klimaatontkenners’ in het kabinet aan afspraken

24-06-2024 13:07

Sophie Hermans (VVD)
Sophie Hermans (VVD). Still: Op1/NPO

Aankomend klimaatminister Sophie Hermans (VVD) benadrukt tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat zij vasthoudt aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, ondanks eventuele twijfels bij collega-ministers “die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering”.

 

Redactie, TPO, 24 juni 2024 – Hermans verzekert tijdens de hoorzitting maandag dat alle bewindspersonen in het kabinet de klimaatdoelen van het demissionaire kabinet blijven steunen.

Zelfs beoogd PVV-ministers, zoals Barry Madlener (Infrastructuur) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel), die volgens de oppositie bekendstaan als ‘klimaatontkenners’, zullen zich aan deze afspraken moeten houden, aldus Hermans.

Hoewel de VVD-politica aangeeft dat de klimaatdoelen op zichzelf niet het belangrijkst zijn, “Een doel is maar een cijfer”, benadrukt ze dat de overgang van fossiele naar duurzame energie cruciaal is.

Dit bevordert niet alleen de nationale onafhankelijkheid van ongewenste buitenlandse invloeden, maar stimuleert volgens haar ook de ‘groene groei’ die centraal staat binnen haar nieuwe ministerie.