Buitenland

Europol: 219 mensen gearresteerd bij internationale operatie tegen mensenhandel

24-06-2024 15:43

Illustratiefoto @Pixabay

Bij een grootschalige internationale operatie tegen mensenhandel zijn volgens Europol 219 personen gearresteerd. Tijdens deze operatie werkten politiekorpsen uit 39 landen samen, waaronder Nederland, om criminele netwerken aan te pakken die betrokken zijn bij seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en gedwongen bedelarij.

 

Redactie, TPO, 24 juni 2024 – De door Oostenrijk geleide operatie, genaamd ‘Global Chain‘, vond plaats tussen 3 en 9 juni en werd mede geleid door Roemenië, Europol, Frontex en Interpol, meldt Europol.

Tijdens de acties heeft de politie 1374 slachtoffers geïdentificeerd en bijgestaan, waaronder 153 kinderen. Daarnaast zijn er tijdens de operatie 362 verdachten geïdentificeerd, 2074 criminele bezittingen – zoals contant geld of apparaten – in beslag genomen, 363 vervalste documenten ontdekt en meer dan 276 nieuwe onderzoeken gestart.

Deze cijfers tonen de omvang en ernst van het probleem aan.

Identificeren en verstoren van criminele netwerken

Eén van de doelstellingen van de operatie ‘Global Chain” was het identificeren en verstoren van de meest bedreigende criminele netwerken die actief zijn in de EU, zoals maffia-achtige, etnische en familie-gebaseerde organisaties, en andere gestructureerde netwerken die zich bezighouden met mensenhandel.

Binnen de criminele fenomenen van seksuele uitbuiting, gedwongen bedelarij en gedwongen criminaliteit, legden de wetshandhavers speciale nadruk op zaken waarbij kinderen als slachtoffers betrokken zijn.

Net als bij acties in voorgaande jaren, was het doel van deze grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie om autoriteiten aan te moedigen gerichte activiteiten uit te voeren binnen hun respectieve landen en gezamenlijk gedurende een week.

Daarnaast was het ook gericht op het vestigen van de aandacht op mensenhandel. De resultaten van deze gezamenlijke actiedagen bereikten niet alleen de autoriteiten, maar ook vele andere externe belanghebbenden die een rol kunnen spelen in het verminderen van het aantal slachtoffers van mensenhandel.

‘Geen land of continent is immuun voor mensenhandel’

Lars Gerdes van Frontex, de Europese grensbewakingsdienst die ook deelnam aan de operatie, beschreef mensenhandel als een gruwelijk misdrijf dat kwetsbare mensen uitbuit en de menselijke waardigheid en vrijheid ondermijnt. Hij benadrukte dat de arrestaties mogelijk waren dankzij de internationale samenwerking tussen de betrokken landen.

“Het opsporen van deze misdaden is ongelooflijk moeilijk omdat er vaak geen getuigenissen van slachtoffers zijn, waardoor een aanzienlijk aantal zaken niet wordt gemeld”, aldus Gerdes, die de noodzaak benadrukt van blijvende internationale samenwerking om deze misdaden effectief te bestrijden.

Richard Chambers, directeur Interpol: “Georganiseerde en opkomende misdaad operaties, zoals Global. Chain, tonen aan dat geen enkel land of continent immuun is voor mensenhandel en uitbuiting. Of het nu wordt gepleegd door familieleden of door hooggeorganiseerde misdaadgroepen, de impact op de slachtoffers is verwoestend. Als wereldwijde wetshandhavingsgemeenschap zijn we vastbesloten de essentiële inlichtingen te delen die nodig zijn om alle daders voor de rechter te brengen.”

EMPACT

De internationale operatie is onderdeel van de European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats, beter bekend als EMPACT, die een geïntegreerde aanpak voor de interne veiligheid van de EU introduceert.

Hierbij variëren maatregelen van externe grenscontroles, politie, douane en justitiële samenwerking tot informatiebeheer, innovatie, training, preventie en de externe dimensie van interne veiligheid, evenals publiek-private samenwerkingsverbanden waar passend.