Buitenland

Kerken en synagoge doelwit dodelijke terreuraanslagen in Dagestan

24-06-2024 11:08

Sergej Melikov, gouverneur van Dagestan, bezoekt de Kele-Numaz synagogue in Derbent, nadat terroristen deze in brand hadden gestoken. Foto @Telegram Channel van Melikov/AP

Bij de reeks aanslagen zondag op een synagoge, twee orthodoxe kerken en een controlepost van de politie in de Russische deelrepubliek Dagestan, kwamen zeker vijftien politieagenten om en vielen zeker vier burgerslachtoffers, waaronder een priester. Naar verluidt gaat het om islamitische terreuraanvallen.

 

Redactie, TPO, 24 juni 2024 – In de steden Machatsjkala en Derbent openden gewapende mannen nagenoeg gelijktijdig het vuur op een synagoge, twee orthodoxe kerken en een controlepost van de politie, meldt het RD.

Vier aanvallers in Machatsjkala en twee in Derbent zijn gedood door de politie, aldus Sergej Melikov, gouverneur van Dagestan, in een video op Telegram.

“Dit is een tragische dag voor Dagestan en het hele land”, zegt Melikov. “We begrijpen wie achter deze aanvallen zit en welk doel ze nastreven’’, vervolgt hij, zonder te verduidelijken om wie het gaat.

 

Verdachte roept Koranverzen en ‘Allahu akbar’

Op platform X deelde een onderzoeksjournalist van de Amerikaanse krant The New York Times een video van een vermeende dader in Derbent. De verdachte roept Koranverzen en “Allahu Akbar”, terwijl hij het brandende Joodse gebedshuis filmt.

 

Andere beelden op sociale media tonen hoe donker geklede mensen op politieauto’s schieten, voordat hulpdiensten ter plaatse arriveren.

De autonome republiek in de Kaukasus, die grenst aan Tsjetsjenië, is grotendeels islamitisch. De Russische autoriteiten voeren er regelmatig antiterreuroperaties uit. De regio is in het verleden vaker toneel geweest van islamitische terreuraanvallen.

Volgens het Institute for the Study of War (ISW) werden de aanslagen mogelijk uitgevoerd door ‘Wilayat Kavkaz’, een tak van de terreurorganisatie IS uit de noordelijke Kaukausus.

 

‘Destabiliseren van de regio’

De acties zouden zijn bedoeld om “de regio te destabiliseren”. Volgens het Russische Nationale Antiterrorismecomité zijn strafrechtelijke onderzoeken geopend naar de “terreurdaden”. Vanwege de aanvallen is een periode van drie dagen rouw afgekondigd.

De synagoge waar de aanslag plaatsvond, is de gebedsplaats van een eeuwenoude Joodse gemeenschap in de regio. Zowel de synagoge als één van de kerken vloog door de aanvallen in brand. De voorzitter van de openbare raad van de Russische Federatie van Joodse Gemeenschappen, Boruch Gorin, schrijft op Telegram dat de synagoge is afgebrand.